Kaavintoja tehdään vuoto-ongelmien vuoksi (esimerkiksi runsaat ja/tai epäsäännölliset kuukautiset, ylimääräinen vuoto). Kaavintoja tehdään myös keskenmenojen yhteydessä tai raskauden keskeyttämiseksi.

Toimenpide

Kaavinta tehdään nukutuksessa. Kaavinnassa kohtuontelon limakalvo poistetaan tai raskaustilanteissa kohtuontelo tyhjennetään raskausmateriaalista. Toimenpide kestää 5-10 minuuttia.

Toipuminen

Kaavinnan jälkeen osastolla toipuminen on yksilöllistä, mutta yleensä 1-2 tuntia. Sairausloman aikana vältetään raskaita töitä. Niukkaa vuotoa voi esiintyä noin viikon ajan. Vuodon ajan vältetään uintia, ammekylpyä, yhdyntää ja tamponien käyttöä. Riittävän usein tapahtuva alapesu ja siteen vaihto ovat suositeltavia. Seuraavat kuukautiset tulevat yleensä 4-6 viikon kuluessa. Muutamat seuraavat kuukautiset voivat olla erilaiset vuodon määrän tai kipujen suhteen. Lääkärin mahdollisesti määräämät lääkkeet otetaan ohjeiden mukaan.

Kivunhoito

Yleensä kotona kivunhoidoksi riittävät ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Yhteydenotot

Jos esiintyy tulehdusoireita (kuumetta, kovaa vatsakipua, pahanhajuista vuotoa) tai runsasta vuotoa ja hyytymiä, tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

  • Naistentautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2