Kohdunpoistoleikkauksella hoidetaan erilaisia kohdun ja sen sivuelinten sairauksia. Tavallisin kohdunpoiston aihe on myooma eli hyvän laatuinen lihaskasvain kohdun seinämässä. Muita kohdunpoistolla hoidettavia sairauksia ovat mm. kipuja ja runsaita vuotoja aiheuttavat sairaudet, kohdun pahanlaatuisten muutosten esiasteet sekä kohdun ja munasarjojen syöpäkasvaimet. Jos molemmat munasarjat poistetaan niissä olevan sairauden vuoksi, samalla yleensä poistetaan myös kohtu.

Toimenpide

Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Kohtu poistetaan tavallisesti kokonaisuudessaan. Emättimen kautta tai tähystysavusteisesti suunniteltu kohdun poisto joudutaan joskus leikkauksen aikana muuttamaan avoleikkaukseksi.

Toipuminen

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisia ei enää tule. Raskaus ei enää ole mahdollinen, joten ehkäisyä ei tarvita. Toipumisvaiheen jälkeen sukupuolielämälle ei ole rajoitteita, eikä leikkaus vähennä sen miellyttävyyttä.

Leikkauksen jälkeen osastolla toipumiseen menee muutama tunti. Kotiin pääsee kun virtsaus onnistuu. Sairausloman aikana tulee välttää ponnistelua, nostelua, kumartelua, mattojen ravistelua, kurkottelua ja pyöräilyä sekä pitkään istumista. On myös vältettävä ponnistelua ulostaessa, tilapäisesti voi käyttää ilman reseptiä saatavia ulostuslääkkeitä. Ummetuksen esto on muutenkin jatkossa tärkeää.

Haavanhoito

Haavassa on itsestään sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Alapesut tulee suorittaa vähintään aamuin illoin leikkauksen jälkeisestä päivästä lähtien. Saunaan voi mennä viikon kuluttua toimenpiteestä. Vähentääksesi tulehdusriskiä tulisi kahden viikon ajan välttää yhdyntää, uintia, ammekylpyä ja tamponien käyttöä. Verensekaista vuotoa voi esiintyä muutaman viikon ajan. Sen jälkeen haavat vähitellen parantuvat.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa:

Yhteydenotot

Jos esiintyy tulehdusoireita (kuumetta, kovia kipuja, runsasta tai pahanhajuista vuotoa) tai muuta erityistä, tulee ottaa yhteyttä

  • Naistentautien poliklinikka
  • Naistentautien osasto A4
  • Päiväkirurginen yksikkö
  • Päivystyspoliklinikka

  

5.11.2020 päiväkirurgia 2