Kohtuontelon tähystys tehdään, kun epäillään poikkeavaa muutosta kohtuontelossa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi myomat (lihaskasvaimet) tai polyypit (limakalvopoimut). Fertiili-ikäisellä naisella toimenpide tehdään kuukautiskierron alkuvaiheessa kiertopäivinä 5-12. Tämä on tärkeää, että toimenpide voidaan tehdä luotettavasti. Toimenpidepäivänä ei saa esiintyä enää runsasta vuotoa.

Toimenpide

Kohtuontelon tähystys tehdään yleisanestesiassa. Toimenpiteessä tarkastellaan emättimen kautta kohtuontelon tilanne ja voidaan poistaa mahdollinen poikkeava muutos tai ottaa koepala. Tarvittaessa tehdään kohtuontelon kaavinta.

Toipuminen

Niukkaa vuotoa voi esiintyä 1-2 viikon ajan. Tulehdusriskin vuoksi vuodon ajan tulee välttää yhdyntää, uintia, ammekylpyä ja tamponien käyttöä. Riittävän usein tapahtuva alapesu ja siteen vaihto ovat suositeltavia. Seuraavat kuukautiset tulevat yleensä 4-6 viikon kuluessa. Muutamat kuukautiset toimenpiteen jälkeen voivat olla poikkeavat vuodon määrän ja kipujen suhteen, varsinkin jos on tehty myös kaavinta.

Kivunhoito

Yleensä kotona kivun hoidoksi riittävät ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet. Lääkärin määräämät lääkkeet otetaan ohjeen mukaisesti.

Yhteydenotot

Jos esiintyy tulehdusoireita (kuumetta, kovaa vatsakipua, pahanhajuista vuotoa) tai runsasta vuotoa ja hyytymiä, tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

  • Naistentautien osasto A4
  • Naistentautien poliklinikka
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2