Taustaa

Pikkulantion ja vatsaontelon tilannetta voidaan tarkastella tähystämällä eri syistä esim. munasarjamuutosten, epäselvien kipujen tai endometrioosin takia. Myös kohtu voidaan poistaa laparoskopia- avusteisesti.

Lapsettomuuden syyn selvittämiseksi voidaan ruiskuttaa väriainetta alakautta kohtuun ja näin saadaan selvyyttä munatorvien aukiolosta, toimenpidettä ei tehdä kuukautisten aikana.

Toimenpide

Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystysleikkauksena muutaman pienen ihoviillon kautta. Toimenpide kestää noin 30–60 minuuttia.

Toimenpiteestä ja nukutuksesta toipumiseen menee osastolla keskimäärin 4-6 tuntia.

Haavanhoito

Haavoissa on itsestään sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Vuorokauden kuluttua leikkauksesta saa mennä suihkuun. Taitokset poistetaan haavoilta ennen suihkuun menoa. Saunaan voi mennä viikon kuluttua, kun haavat ovat parantuneet ja uimaan ja ammekylpyyn 2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Yhdyntää tulee välttää niin kauan kuin vuotoa esiintyy.

Kivunhoito

Kotona kivun hoitoon riittävät yleensä ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä pistosta hartiassa tai kylkikaarissa ylävatsalla. Tuntemukset häviävät parissa päivässä. Liikkuminen ja särkylääkkeet auttavat. Seuraavat kuukautiset voivat olla kivuliaammat ja runsaammat kuin tavallisesti ja kierron pituus saattaa vaihdella.

Yhteydenotot

Jos esiintyy tulehdusoireita (punoitusta, turvotusta, jatkuvaa haavaeritystä, kuumetta) tai jos vuoto jatkuu yli 10 päivää, tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

  • Naistentautien poliklinikka
  • Naistentautien osasto A4
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2