Toimenpide

Toimenpide tehdään nukutuksessa tähystysleikkauksena kolmen pienen viillon kautta. Toimenpiteessä poistetaan molemmat munanjohtimet . Leikkaus kestää noin 30 minuuttia, toipumiseen osastolla menee keskimäärin 4-6 tuntia. Mikäli käytössä on toimenpidettä edeltävästi luotettava ehkäisymenetelmä, sterilisaatio voidaan tehdä missä vain kuukautiskierron vaiheessa, muussa tapauksessa toimenpide tehdään kuukautiskierron alkuvaiheessa. Ehkäisystä on hyvä huolehtia vielä seuraaviin kuukautisiin saakka.

Haavanhoito

Haavoissa on itsestään sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Vuorokauden kuluttua leikkauksesta saa mennä suihkuun. Taitokset poistetaan haavoilta ennen suihkuun menoa. Saunaan voi mennä viikon kuluttua, kun haavat ovat parantuneet ja uimaan ja ammekylpyyn voi mennä 2 viikon kuluttua toimenpiteestä. Sairausloman aikana tulee välttää raskaita töitä. Vältä yhdyntää niin kauan kuin vuotoa esiintyy.

Kivunhoito

Kotona kivunhoidoksi riittävät yleensä ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet. Toimenpiteen jälkeen voi esiintyä pistosta hartiassa tai kylkikaarissa ylävatsalla. Tuntemukset häviävät parissa päivässä. Liikkuminen ja tarvittaessa särkylääkkeet auttavat.

Yhteydenotot

Jos esiintyy tulehdusoireita (punoitusta, turvotusta, jatkuvaa haavaeritystä, kuumetta, kovia kipuja) tai jos vuoto jatkuu yli 10 päivää, tulee ottaa yhteys omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

  • Naistentautien poliklinikka
  • Naistentautien osasto A4
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveysasema tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2