Virtsarakon tähystys tehdään, jos potilaalla on virtsaamiseen liittyviä vaivoja tai esimerkiksi virtsassa on verta. Toimenpide antaa tietoa rakon seinämistä ja tilavuudesta. Tutkimuksen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja ja tehdä pieniä toimenpiteitä.

Toimenpide

Virtsarakon tähystys tehdään useimmiten selkäydinpuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan antaa rentouttavaa lääkettä tai kipulääkettä. Rakkoon viedään virtsaputken kautta tähystinputki (kystoskooppi) ja rakkoa laajennetaan nesteellä. Tutkimus kestää noin 15 minuuttia.

Toipuminen

Tähystyksen jälkeen saattaa muutaman virtsauskerran yhteydessä tuntua kirvelyä. Virtsan mukana voi tulla hieman verta tai verihyytymiä. Rakon huuhtelemiseksi kehotetaan juomaan nesteitä 1,5-2 litraa ensimmäisen vuorokauden aikana. Runsas nesteen nauttiminen estää myöskin virtsatieinfektioiden syntymistä. Mahdolliset infektiot ilmaantuvat tavallisesti noin viikon sisällä. Jos oireet eivät muutamassa päivässä mene ohi, voi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Kivunhoito

Kotona kipulääkettä ei yleensä tarvita. Tarvittaessa voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Yhteydenotot

  • Naistentautien poliklinikka
  • Naistentautien osasto A4
  • Päiväkirurginen yksikkö  
  • Päivystyspoliklinikka
5.11.2020 päiväkirurgia 2