Olkalisäkkeen alaisen tilan ahtaus voi aiheuttaa hankausärsytystä olkapäätä liikuttaviin jänteisiin. Hankauksen seurauksena jännekudokseen tulee tulehdusreaktio aiheuttaen leposärkyä sekä kipua ja usein liikerajoitusta. Mikäli olkapään liikeharjoittelulla ei saavuteta toivottua tulosta, niin päädytään leikkaukseen, jolloin tehdään olkalisäkkeen avarrus (acromionplastia).

Toimenpide

Leikkaus tehdään yleisemmin tähystyskirurgisena toimenpiteenä puudutuksessa ja/tai nukutuksessa. Leikkauksessa poistetaan ahtautta aiheuttava kohta olkalisäkkeen alapinnan luusta.

Kuntoutus

Leikkauksen lopputulos riippuu erittäin paljon siitä, kuinka ahkerasti jaksat itse harjoittaa olkaniveltä. 4-8 viikon kuluttua leikkauksesta olkanivelessä tulisi olla normaali liikkuvuus. Lopullinen kuntoutuminen tapahtuu kuitenkin kuukausien kuluessa leikkauksesta.

Olkapään liikeharjoitteita tulee tehdä heti leikkauksen jälkeen kivun mukaan liikkeitä vähitellen lisäten.

Haavanhoito

Suihkuun saat mennä vuorokauden kuluttua.

A) poista taitokset ja siteet haavalta, laita uusi sidos haavalle suihkun jälkeen.

B) jos sinulla on kipupumppu leikkausalue on pidettävä kuivana. Kipupumpun poiston jälkeisenä päivänä (3. vrk leikkauksesta) saat kastella myös leikkausalueen. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa. 

Ompeleet poistetaan 7-12 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan saat mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Olkapään puudutus on osa kivunhoitoa ja se kestää useita tunteja, jopa iltaan asti. Leikkauksen lopussa voidaan laittaa olkapäähän ohut letku, johon yhdistetään puudutepumppu (katso kipupumpun ohje).

Lisäksi on hyvä ottaa säännöllisesti kipulääkettä 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2