Hyytelörakko eli ganglio on paksun sidekudoksen reunustama ontelo, jonka sisällä on hyytelömäistä nestettä. Se voi kehittyä nivelkapselin tai jännetupen pullistumisesta käden tai jalkaterän alueella. Hyytelörakko voi hävitä itsestään tai parantua punktion sekä kortisoni-injektion vaikutuksesta.

Toimenpide

Oireita aiheuttava hyytelörakko pusseineen poistetaan, mikäli se ei muutoin parane. Toimenpide tehdään puudutuksessa. Osa ganglioista uusiutuu leikkauksen jälkeen.

Kuntoutus

Käden turvotus hidastaa kudoksen paranemista ja aiheuttaa kipua. Sitä voidaan vähentää pitämällä kättä kohoasennossa yölläkin esim. tyynyn avulla, sormia liikuttelemalla ja kipulääkkeillä. Kättä voi käyttää vapaasti kivun sallimissa rajoissa kuitenkin siten, että leikkausalue annetaan olla levossa reilummalta rasitukselta haavan paranemisen ajan noin 2 viikkoa. Ranteen ääriasentoja tulee välttää ompeleiden poistoon asti, mikäli haava on ranteessa.

Haavanhoito

Vuorokauden kuluttua leikkauksesta voi mennä suihkuun. Kaikki sidokset poistetaan.

Ompeleet poistetaan 10-14 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa.

Saunaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2