Dupuytrenin kontraktuura on kämmenen pinnallisen peitinkalvon paksunnos, joka vähitellen johtaa yhden tai useamman sormen pysyvään koukistumiseen. Vaiva kehittyy ilman erityistä ulkoista tekijää. Yleensä tauti kohdistuu nimettömään ja pikkusormeen ja on hoidettavissa leikkauksella.

Toimenpide

Toimenpide tehdään puudutuksessa. Leikkauksessa paksuuntunut peitinkalvo poistetaan, jolloin sormi menee suoremmaksi, kaikissa tapauksissa ei kuitenkaan aivan suoraksi.

Kuntoutus

Käden turvotus hidastaa kudoksen paranemista ja aiheuttaa kipua. Sitä voidaan vähentää pitämällä kättä kohoasennossa yölläkin esimerkiksi tyynyn avulla, liikuttelemalla sormia ja kipulääkkeillä. Sormien liikuttelu aloitetaan heti puudutuksen mentyä ohi sidoksen ja kivun sallimissa rajoissa.

Leikattua kättä tulee käyttää kevyiden, jokapäiväisten askareiden toimittamisessa, mikä on käden toiminnan kannalta hyvää harjoitusta. Yli kilon painoisten esineiden nostelua vältetään ompeleiden poistoon asti. Huomiota tulee kiinnittää sormien ojennukseen uuden kurouman ehkäisemiseksi. Saat mukaasi henkilökohtaisen harjoitusohjelman leikkauksen jälkeistä harjoittelua varten.

Haavanhoito

Käsi on sidottuna pehmustettuun siteeseen 1-2 viikon ajan. Leikattu käsi suojataan muovilla suihkun yhteydessä, etteivät sidokset kastu. Ompeleet poistetaan 2 viikon kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta saa mennä saunaan. Leikkaushaavaa voi rasvata perusvoiteella ja hieroa kevyesti ompeleiden poiston jälkeen 3-4 päivästä lähtien. Tämä pehmentää kuivaa ihoa ja tekee arpimuodostuksen joustavammaksi.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 2-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2