Olkanivel on ihmisen liikkuvin nivel ja paikallaan pysymisen varmistamiseksi sitä tukee monimutkainen nivelside- ja nivelkapselirakenne. Olkapään sijoiltaanmenon yhteydessä tämä tukirakenne vaurioituu altistaen toistuvalle olkapään sijoiltaanmenolle. Sen lisäksi oireena saattaa esiintyä olkanivelen pettämisoiretta, jolloin yläraaja valahtaa äkillisesti veltoksi olkanivelen käydessä osittain sijoiltaan.

Toimenpide

Korjausleikkaus tehdään puudutuksessa ja/tai nukutuksessa pääsääntöisesti tähystyskirurgisena toimenpiteenä pienten pistoreikien kautta. Vaurioituneet tukirakenteet kiinnitetään paikoilleen ns. lanka-ankkureita käyttäen.

Kuntoutus

Leikattua kättä pidetään vartalosidoksella tuettuna 3 viikkoa, jolloin olkanivel on tuettuna sisäkiertoon. Sormien, ranteen ja kyynärnivelen aktiiviset liikkeet aloitetaan heti leikkauksen jälkeen, kuitenkin siten, että käsi pysyy sisäkierrossa. Kantosidettä voit pitää liikeharjoitteiden väliaikana kuuteen viikkoon saakka kivun hoitona.

Haavanhoito

Suihkuun saat mennä vuorokauden kuluttua

A) poista taitokset ja siteet haavalta, laita uusi sidos haavalle suihkun jälkeen.

B ) jos sinulla on kipupumppu, leikkausalue on pidettävä kuivana. Kipupumpun poiston jälkeisenä päivänä (3. vrk leikkauksesta) saat kastella myös leikkausalueen. Sidokset poistetaan ennen suihkuun menoa.

Ompeleet poistetaan 7-12 vrk:n kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Olkapään puudutus on osa kivunhoitoa ja kestää useita tunteja, jopa iltaan asti. Leikkauksen lopussa voidaan laittaa olkapäähän ohut letku, johon yhdistetään puudutepumppu (ks. kipupumpun ohje).

Lisäksi on hyvä ottaa säännöllisesti kipulääkettä 3-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa

Olkapää voi olla turvoksissa leikkauksen jälkeen. Kylmäpakkaukset ja kipulääkitys vähentävät turvotusta ja kipua edistäen toipumista.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

Päiväkirurgia >>

Päivystys >> muuna aikana

Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto

5.11.2020 päiväkirurgia 2