Polven eturistiside on tärkein polvea tukeva nivelside. Eturistisiteen vaurioituminen useimmiten aiheuttaa polven haitallisen löysyyden. Sen seurauksena polven rasitustilanteissa voi esiintyä kipuilua, pettämisoiretta ja turvotusta. Siksi eturistisiteen katkeaminen vaatii korjausleikkauksen.

Toimenpide

Leikkaus tehdään selkäpuudutuksessa tähystysleikkauksena kolmen pienen haavan kautta. Toimenpiteessä vaurioitunut eturistiside korvataan polvitaipeesta otetulla kahdella jänteellä. Siirrännäinen kiinnitetään ruuveilla.

Kuntoutus

Siirrännäisen kiinnittymisen ja lujittumisen kannalta 3 ensimmäistä kuukautta ovat tärkeitä. Siksi oikein toteutettu jälkihoito ja kuntoutus on olennaisen tärkeää. Kyynärsauvoja käytetään 2-4 viikkoa kävelyn tasapainottamiseksi. Puolipainovaraus on kyynärsauvoilla keventäen 2 viikon ajan ja sen jälkeen kivun mukaan. Polvea saa taivutella ilman rajoituksia. Nilkan ja varpaiden liikuttelu on tärkeää syvien laskimotukosten välttämiseksi.

Haavanhoito

Sidokset voi poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta, minkä jälkeen saa mennä suihkuun. Ideaaliside voi olla polven tukena noin viikon. Ompeleet poistetaan 10-14 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Säännöllinen kipulääkitys, kohoasento, ideaaliside ja kylmähoito vähentävät tehokkaasti toimenpiteen jälkeistä turvotusta ja kipua edistäen toipumista.

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa aluksi säännöllisesti 3-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa polveen tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2