Epäiltäessä polvinivelen sisäistä rakenteellista vikaa tehdään tähystysleikkaus. Polven sisemmän ja ulomman nivelkierukan repeämät ovat tavallisia polven kiertoliikkeessä syntyviä vammoja. Vamma voi olla joko tapaturmaisesti syntynyt tai rappeutumisesta johtuva repeymä, joka liittyy tavallisesti polven nivelrikkoon.

Tähystysleikkauksella hoidettavia muita vikoja ovat esim. nivelrustopinnan vaurio, nivelkalvopoimun paksuuntuma (plica) ja nivelen sisäiset irtopalat. Näistä vioista aiheutuvia oireita voivat olla polven rasituskipu, lukko-oireilu ja polven turvotustaipumus.

Toimenpide

Polvinivelen tähystys tehdään yleensä selkäpuudutuksessa, jolloin potilas voi halutessaan seurata toimenpidettä monitorilta. Puudutuksen kestoaika on noin 2-4 tuntia. Tänä aikana alaraajoja ei pysty itse liikuttamaan eikä käveleminen tai seisominen onnistu.

Tähystys tapahtuu siten, että 0,5 cm paksuinen kameratähystin viedään niveleen ihon läpi pienestä avauksesta. Kameran kuva näkyy TV-ruudulla. Leikkauksessa nivelkierukan repeämäalue, nivelkalvopoimu (plica) tai nivelen vapaat irtopalat poistetaan instrumentilla. Toimenpide kestää noin 30-60 min. Tähystyksestä jää 2-3 pientä haavaa, riippuen tarvittavien instrumenttien määrästä.

Kuntoutus

Heti puudutuksen hävittyä voi kävellä. Liiallista rasitusta tulisi kuitenkin välttää viikon ajan. Alussa voi käyttää parin päivän ajan sauvoja liikkumisen tukena. Asteittain siirrytään polven normaaliin rasitusmäärään 2-3 viikon kuluessa leikkauksesta.

Polvessa on ensimmäisinä päivinä vähän turvotusta, jonka takia polvi voi tuntua hieman jäykemmältä kuin tavallisesti.

 Haavanhoito

Sidokset voi poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta, minkä jälkeen saa mennä suihkuun. Ideaalisidettä voi käyttää polven tukena vielä muutaman päivän ajan.

Ompeleet poistetaan 7-12 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Säännöllinen kipulääkitys, kohoasento, ideaaliside ja kylmähoito vähentävät tehokkaasti leikkauksen jälkeistä polven turvotusta ja kipua edistäen toipumista. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa polveen, tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2