Rannekanavassa kulkeva hermo joutuu puristuksiin rannekanavan ahtaumassa. Hermon pinnetilan seurauksena oireina ovat mm. etu- ja keskisormen pistely ja puutuminen erityisesti öisin ja käden otevoiman heikentyessä tavarat saattavat pudota kädestä. Samoin voi olla kipua ranteen seudussa rannetta jyrkästi koukistaessa tai ojentaessa. Oireiden poistamiseksi tarvitaan hermon vapautusleikkaus.

Toimenpide

Toimenpide tehdään kaareva viilto kämmenpuolelle ranteeseen. Hermoa puristavat rakenteet rannekanavassa avataan. Jos hermo on ollut kauan puristuksissa saattaa osa oireista jäädä pysyviksi.

Kuntoutus

Käden turvotus hidastaa kudoksen paranemista ja aiheuttaa kipua. Sitä voidaan vähentää pitämällä kättä kohoasennossa yölläkin esimerkiksi tyynyn avulla, liikuttelemalla sormia ja kipulääkkeillä. Kättä saa käyttää kivun sallimissa rajoissa jokapäiväisissä toiminnoissa. Ranteen ääriasentoja sekä yli kilon painoisten esineiden nostelua tulee välttää ompeleiden poistoon asti.

Haavanhoito

Sidosta pidetään 1- 4 vuorokautta toimenpiteen jälkeen turvotuksen ja haavavuodon estämiseksi. Sen jälkeen saa mennä suihkuun. Käden saa kastella, mutta ei liottaa vedessä.  Ompeleet poistetaan 2 viikon kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan saa mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta. Leikkaushaavaa voi rasvata ja hieroa kevyesti perusvoiteella ompeleiden poiston jälkeen kolmannesta päivästä lähtien. Tämä pehmentää kuivaa ihoa sekä tekee arpimuodostuksen joustavammaksi.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 2-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2