Tärkeintä haavan hoidossa on puhtaus: haavan koskettelua on syytä välttää ja kädet pestään aina ennen siteiden vaihtoa.

Jos haava vuotaa kotona siteiden läpi ensimmäisen vuorokauden aikana, voit laittaa kuivan taitoksen sidosten päälle niin, että vuotoalue peittyy.

Mikäli vuoto on runsasta, vaihdetaan kaikki sidokset uusiin. Siteenvaihto tulisi tehdä mahdollisimman puhtaasti.

Leikkaushaava pidetään kuivana vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen.

Sen jälkeen saa mennä suihkuun. Ennen suihkuun menoa haavan päällä olevat taitokset ja siteet poistetaan, paitsi haavateippi, joka saa olla ompeleiden poistoon saakka. Jos ompeleet sulavat itsestään, haavateipin saa poistaa viikon kuluttua leikkauksesta.

Pesun jälkeen haavan päälle laitetaan puhdas sidetaitos, jos haava erittää. Kuivan haavan suojaksi riittää pelkkä haavateippi. Haavasidoksia voi ostaa apteekista.

Sulamattomat ompeleet poistetaan 7-14 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan saa mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Jos haavassa on sulavat ompeleet, saunaan saa mennä viikon kuluttua ja uimaan ja ammekylpyyn 2 viikon kuluttua. Haavateippi poistetaan ennen saunaan menoa.

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa ota yhteyttä terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön.

  • Päiväkirurginen yksikkö
  • Päivystyspoliklinikka muuna aikana
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2