Karsastuksella tarkoitetaan silmien normaalin yhteistoiminnan häiriötä, jossa toinen silmä on suunnattu suoraan havaintokohteeseen ja toinen karsastava silmä katsoo sisään-, ulos-, ylös- tai alaspäin. Karsastukseen on monia syitä, eikä yksittäistä syytä voida osoittaa. Karsastuksen hoidossa pyritään saamaan kumpaankin silmään hyvä keskeinen näöntarkkuus sekä hyvä silmien yhteis- ja syvyysnäkö. Tähän lopputulokseen ei ole kuitenkaan aina mahdollista päästä, tavoitteeksi voidaankin asettaa hyvä näöntarkkuus, näkemisen vaivattomuus ja kosmeettinen korjaaminen. Karsastusta voidaan hoitaa monella tavalla; silmälasien käyttäminen, peittohoito ja karsastusleikkaus.

Kumpaakin silmää liikuttaa kuusi lihasta, jotka kiinnittyvät silmämunan ulkoseinämään. Silmäparin asentotoimintaan vaikuttaa siis yhteensä 12 silmälihasta. Silmälihasten tehtävänä on aivojen käskyttämänä huolehtia silmien asennosta siten, että silmät kohdistuvat katsottavaan kohteeseen niin, että kummatkin silmät kohdistuvat samaan kohteeseen.

Toimenpide

Karsastuksen yksi hoitomuoto on silmälihasleikkaus. Leikkaushoidossa siirretään silmää liikuttavien lihasten paikkaa tai niitä lyhennetään tarvittava määrä. Leikkaus tehdään nukutuksessa.

Haavan hoito

Leikattu silmä suojataan yleensä sidoksella leikkauspäivää seuraavaan aamuun saakka. Silmä puhdistetaan aamuin illoin viikon ajan puhtaalla juoksevalla vedellä ja pumpulilla. Ompeleet irtoavat vähitellen itsestään, leikkauskohta voi punoittaa usean viikon ajan. Silmälaseja voi käyttää normaalisti, ellei toisin määrätä.

Silmätippoja tiputetaan leikattuun silmään reseptin ohjeen mukaisesti. Puhdistus ja tiputushoito aloitetaan leikkausta seuraavana päivänä (sidoksella suojattu silmä).

Kivunhoito

Kotona kivun hoitoon riittää yleensä ilman reseptiä saatavat kipulääkkeet.

Jälkitarkastus on yleensä seuraavana päivänä sekä 3-4 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Yhteydenotot

  • Päiväkirurginen yksikkö
  • Silmätautien yksikkö A6
  • Päivystyspoliklinikka
  • tai oma terveyskeskus tai työterveyshuolto.

 

 

5.11.2020 päiväkirurgia 2