Ahdas esinahka eli fimoosi tarkoittaa tilaa, jossa esinahkaa ei voida vapaasti vetää terskan taakse tai esinahka on kiinnittynyt voimakkaasti terskaan kokonaan tai osittain. Aikuisella esinahan ahtaus saattaa aiheuttaa tulehdusoireita, hankaloittaa jopa virtsausta ja lisäksi vaikeuttaa sukupuolista kanssakäymistä, koska esinahka saattaa muuttua arpiseksi ja kovaksi. Paras hoito esinahan ahtauteen on ympärileikkaus.

Toimenpide

Leikkauksessa esinahka poistetaan niin, että terskan reunaan sitä jää n. 5 mm ja peniksen alapinnalla oleva kiinnikemäinen juoste (frenulum) jätetään paikalleen tai muovataan uudelleen. Esinahan sisä- ja ulkolehti poistetaan melkein terskan reunaan saakka, jonka jälkeen verenvuodot poltetaan hyvin tarkkaan. Sisä- ja ulkolehti ommellaan yhteen terskan taakse itsestään sulavilla ompeleilla.

Leikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa, jolloin penis puudutetaan tyvestä. Esinahan alue puutuu poikkeuksetta hyvin ja toimenpide on kivuton. Myös muut anestesiamenetelmät kuten nukutus tai selkäydinpuudutus ovat mahdollisia.

Toipuminen

Leikkauspäivä on syytä olla enimmäkseen levossa. Seuraavasta päivästä lähtien liikkuminen on sallittua voinnista riippuen. Raskasta ponnistusta ja urheilua on syytä välttää viikon ajan. Haava paranee yleensä noin 4 viikossa, jonka ajan on syytä välttää sukupuoliyhdyntää. Ympärileikkaukseen liittyy hyvin vähän jälkikomplikaatioita. Verenvuoto on yleensä vähäistä ja loppuu itsestään. Vuotoon voi liittyä peniksen turpoaminen. Housuja voi suojata kevyellä siteellä pari päivää.

Haavanhoito

Haavalla olevat ompeleet sulavat itsekseen n. 3 viikon kuluessa. Haavasidokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja haavaa saa alkaa ja tuleekin suihkuttaa aamuin illoin sekä wc-käynnin yhteydessä lämpimällä vedellä. Leikkausalue kuivataan varovasti painelemalla. Saunoa saa viikon kuluttua. Suihkun jälkeen voitte levittää leikkausalueelle perusvoidetta tai valkovaseliinia estämään limakalvojen kuivumisen. Päivittäiset imakylvye edistävät haavan paranemista.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Mikäli paranemisessa ilmenee ongelmia esim. runsaampaa vuotoa, märkäistä eritettä tai pitkittynyttä kipua.

  • Kirurgian poliklinikka, uroterapeutti
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2