Taustaa

Ikään liittyvää eturauhasen kasvua sanotaan hyvänlaatuiseksi liikakasvuksi. Eturauhanen ympäröi virtsaputkea virtsarakon alapuolella, joten sen kasvaessa virtsaputki ahtautuu. Tämä hidastaa rakon tyhjentymistä.

Toimenpide

Toimenpide tehdään tähystysleikkauksena virtsaputken kautta. Lasersäde kohdistetaan liikakasvaneeseen eturauhaskudokseen. Eturauhaskudos höyrystyy ja poistuu huuhteluveden mukana. Toimenpide kestää 1-2 tuntia. Perinteiseen höyläykseen verrattuna laserhöyläyksen etuina ovat niukka vuoto ja vähäinen kipulääkkeen tarve, mikä mahdollistaa kotiutumisen saman päivän aikana. Toimenpide tehdään joko selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Ennen toimenpidettä annetaan ennaltaehkäisevä antibiootti.

Toipuminen

Virtsa voi olla aluksi veristä ja verihyytymiä voi muodostua virtsateihin. On suositeltavaa juoda runsaasti (ainakin 2l) muutaman ensimmäisen päivän ajan ja virtsata usein. Muutaman viikon ajan voi esiintyä tiheävirtsaisuutta, virtsaputkessa ja rakossa saattaa tuntua kirvelyä. Joskus virtsa voi muuttua veriseksi uudelleen 2-4 viikon kuluttua rupien irrotessa leikkausalueelta. Tämä ei ole vaarallista, jos virtsa kulkee hyvin.

Yhdyntää tulisi välttää kahden viikon ajan. Osalle potilaista jätetään rakkoon virtsatiekatetri leikkauksen jälkeen, sen voi itse poistaa seuraavana päivänä (tai erillisen ohjeen mukaan) kotona. Toimenpiteen yhteydessä sovitaan jatkokontrolli hoitajalle tai urologille tarpeen mukaan.

Toimenpidepäivänä on hyvä levätä mahdollisimman paljon. Leikkauksenjälkeisenä päivänä voi liikkua voinnin mukaan, mutta ponnisteluja ja tärinää tulee välttää kahden viikon ajan (esimerkiksi traktorilla ajo, pyöräily). Suihkussa voi käydä leikkauksen jälkeisenä päivänä, saunaan ja uimaan voi mennä kahden viikon kuluttua.

Ummetusta tulee ennaltaehkäistä ja hoitaa toimenpiteen jälkeen.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:najan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Mikäli paranemisessa ilmenee ongelmia,

  • esim. virtsa muuttuu verisemmäksi ja hyytymät haittaavat virtsaamista,
  • virtsantulo lakkaa ja rakko tuntuu täydeltä,
  • ilmenee lisääntyvää kirvelyä ja tihentynyttä virtsaamisen tarvetta sekä lämmön nousua (nämä saattavat olla infektion oireita),
  • virtsankarkailu jatkuu yli 1-2 kuukautta

tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Kirurgian poliklinikka, uroloterapeutti
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2