Toimenpide

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Tarpeen vaatiessa voidaan antaa rauhoittavaa ja kipua lievittävää lääkettä. Toimenpiteessä yhdestä tai kahdesta kivespussiin tehtävästä viillosta otetaan siemenjohtimet esiin. Siemenjohtimista katkaistaan pieni pala patologille näytteeksi. Siemenjohtimien päät sidotaan tai poltetaan ja haavat suljetaan ompelemalla.

Toipuminen

Leikkauspäivänä on hyvä levätä. Seuraavasta päivästä lähtien liikkuminen on sallittua voinnin mukaan, mutta raskasta fyysistä rasitusta ja urheilua tulisi välttää kolmen päivän ajan leikkauksesta. Sairauslomaa kirjoitetaan työstä riippuen 1-3 päivää, mutta työnantaja voi myös vaatia että päivät otetaan lomana tai muuna vapaana.

Haavanhoito

Haavalla olevat ompeleet ovat sulavia, niitä ei tarvitse poistaa. Leikkausalue tulee pitää kuivana vuorokauden, minkä jälkeen haavaa suihkutetaan pari kertaa päivässä viikon ajan välttäen hankaamista. Alue kuivataan varovasti painelemalla. Saunaan saa mennä noin viikon kuluttua leikkauksesta. Leikkauksen jälkeen kivespussi saattaa olla turvonnut ja mustelmainen. Tämän vähentämiseksi on hyvä pitää kivesten tukena tiukahkoja, hyvin istuvia alushousuja 2-3 vuorokautta tai pidempään. Haava paranee noin 2 viikossa. Päivittäiset ilmakylvyt edistävät haavan paranemista.

Jälkihoito

Ehkäisytulos varmistetaan siemennestenäytteellä noin 12 viikon kuluttua toimenpiteestä. Kotiutuessanne saatte mukaanne näytepurkin, näytteenotto-ohjeen ja lähetteen siemennesteanalyysiin. Toimita näyte johonkin erillisessä ohjeessa mainituista laboratorioista. Tuloksen saat kirjeitse noin kahden viikon kuluttua näytteen jättämisestä. Siemennesteanalyysi sisältyy toimenpidemaksuun.

Normaalin siemennestenäytteen vastaus onnistuneesta toimenpiteestä on joko "puhdas näyte" tai "muutama liikkumaton siittiö tai näkökenttä mikroskoopissa". Mikäli tutkimustulos on epävarma, sinuun otetaan yhteyttä kontrollinäytettä varten. Ehkäisyä tulee käyttää siihen asti, että toimenpiteen tulos on varmistettu siemennestenäytteellä.

Kivunhoito

Kipulääkkeeksi riittävät apteekista ilman reseptiä saatavat lääkkeet. Lääkkeitä on hyvä varata kotiin etukäteen.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva siteen läpi tuleva kosteus) tai muun ongelman (esim. haavassa on jatkuvaa runsasta verenvuotoa, kivekset turpoavat huomattavasti) ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön.

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Urologinen hoitaja
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2