Vesikives eli hydrocele on nesteen täyttämä rakkula kiveksen ympärillä. Nestekertymän syytä ei yleensä voida osoittaa. Joskus kyseessä on vamman jälkitila, tulehdus tai kasvain.

Vesikiveksen oireena voi olla ainoastaan suurentunut kivespussi ja painon tunne. Vesikiveksen diagnosointi perustuu tunnusteluun ja valolla tapahtuvaan läpivalaisuun sekä harvoin ultraääni tutkimukseen. Vesikivesleikkaus on tarpeellinen vain jos se aiheuttaa oireita.

Toimenpide

Toimenpide tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa rakkula tyhjennetään ja poistetaan.

Toipuminen

Leikkauspäivänä on hyvä levätä mahdollisimman paljon. Seuraavasta päivästä lähtien liikkuminen ilman hikoilua on sallittua voinnin mukaan. Raskasta fyysistä rasitusta ja urheilua tulisi välttää n. 3 viikon ajan leikkauksesta.

Haavanhoito

Haavalla olevat ompeleet ovat sulavia, niitä ei tarvitse poistaa. Leikkausalue tulee pitää kuivana vuorokauden, minkä jälkeen haavaa suihkutetaan pari kertaa päivässä viikon ajan välttäen hankaamista. Alue kuivataan varovasti painelemalla. Saunaan saa mennä n. viikon kuluttua leikkauksesta. Kivesten tukena pidetään tiukahkoja alushousuja 2-3 vuorokautta tai pidempään.

Leikkauksen jälkeen kivespussi on yleensä turvonnut ja mustelmainen. Leikkaushaavasta saattaa tulla verensekaista eritettä muutaman päivän ajan. Haava paranee noin 2 viikossa. Päivittäiset ilmakylvyt edistävät haavan paranemista. Sukupuoliyhdyntää voi harrastaa voinnin mukaan, mutta ei mielellään heti ensimmäisinä päivinä.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva siteen läpi tuleva kosteus) tai muun ongelman (esim. haavassa on jatkuvaa runsasta verenvuotoa, kivekset turpoavat huomattavasti) ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön.

5.11.2020 päiväkirurgia 2