Toimenpide

Leikkaus tehdään virtsaputken kautta tähystämällä, selkäydinpuudutuksessa tai yleisanestesiassa. Tähystimen kautta höylätään kasvaimet pois ja näytepalat lähetetään patologille tutkittavaksi. Ennen toimenpidettä annetaan ennaltaehkäisevä antibiootti.

Toipuminen

Toimenpiteen jälkeen laitetaan virtsatiekatetri, joka poistetaan ennen kotiin lähtöä. Kun virtsaus onnistuu voi lähteä kotiin. Joskus katetri voidaan kuitenkin jättää seuraavaan päivään, jolloin sen voi poistaa itse kotona tai käydä terveyskeskuksessa poistattamassa sen.

Höyläyksen jälkeen saattaa virtsauksen yhteydessä tuntua kirvelyä ja rakko voi olla ärsyyntynyt. Virtsan mukana voi tulla verta ja hyytymiä muutaman päivän ajan. Rakon huuhtelemiseksi kehotetaan juomaan nesteitä runsaasti, 1,5-2 litraa ensimmäisen vuorokauden aikana. Runsas nesteen nauttiminen estää myös virtsatieinfektioiden syntymistä. Liikuntaa voi harrastaa normaalisti, kuitenkin raskasta ponnistelua tulee välttää noin kahden viikon ajan. Saunomista on syytä välttää 7-10 vuorokautta.

Kivunhoito

Tarvittaessa voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Yhteydenotot

Mikäli paranemisessa ilmenee ongelmia, esimerkiksi tulehdusoireita, runsasta verenvuotoa tai hyytymia jotka vaikeuttavat virtsaamista.

  • Urologian vuodeosasto
  • Kirurgian poliklinikka, uroterapeutti
  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2