Virtsanjohtimessanne on tukos, joka estää virtsan kulun munuaisesta rakkoon. Virtsarakon tähystyksen yhteydessä virtsanjohtimeen asetetaan stentti eli erikoisvalmisteinen ohut putki, joka mahdollistaa virtsan kulun tukoksen ohi.

Toimenpide

Rakkoon viedään virtsaputken kautta tähystinputki ja rakkoa laajennetaan nesteellä. Tähystimen kautta viedään tukoksen ohi ohut ohjainvaijeri, jonka avulla stentti viedään paikoilleen. Apuna käytetään myös läpivalaisua. Toimenpide tehdään selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa ja se kestää noin 10–60 minuuttia. Ennen toimenpidettä annetaan ennaltaehkäisevä antibiootti.

Toipuminen

Tähystyksen jälkeen saattaa muutaman virtsauskerran yhteydessä tuntua kirvelyä. Virtsan mukana voi tulla hieman verta tai verihyytymiä. Rakon huuhtelemiseksi kehotetaan juomaan nesteitä 1,5-2 litraa ensimmäisen vuorokauden aikana. Runsas nesteen nauttiminen estää myös virtsatieinfektioiden syntymistä. Mahdolliset infektiot ilmaantuvat tavallisesti noin viikon sisällä. Mikäli lämpö nousee yli 38 asteeseen ja virtsatieninfektion oireet eivät muutamassa päivässä mene ohi, voi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon.

Kivunhoito

Kotona kipulääkettä ei yleensä tarvita. Tarvittaessa voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä.

Yhteydenoton

  • Kirurgian poliklinikka, uroterapeutti
  • Päiväkirurginen yksikkö
  • Päivystys
5.11.2020 päiväkirurgia 2