Alaraajojen laskimovajaatoiminta voi aiheuttaa laskimolaajentumia ihonalaisessa kudoksessa (suonikohjuja), turvotusta, särkyä, ihottumaa ja viime vaiheessa säärihaavan. Laskimoiden läppärakenteen tuhoutumisen seurauksena verivirta ei ohjaudu ylös jalkaterästä kohti sydäntä vaan palautuu alas pinnallisiin laskimoihin aiheuttaen oireita.

Valtaosa laskimovajaatoimintaoireista voidaan hoitaa ilman leikkausta. Runsaasti oireita aiheuttava laskimovajaatoiminta voidaan hoitaa leikkauksella, jossa oireita aiheuttavat pinnalliset laskimot poistetaan tai viallisia yhdyslaskimoita suljetaan.

Toimenpide

Leikkauksessa pintalaskimot poistetaan siten, että viallisen pinnallisen laskimon yhteys syviin laskimoihin suljetaan ja viallinen laskimorunko nyhtäistään pois. Useimmiten leikkaus kohdistuu pitkän pinnallisen laskimorungon laskukohtaan nivuksessa tai lyhyen pinnallisen laskimorungon laskukohtaan polvitaipeessa. Samalla poistetaan sivuhaarojen pullistumat (kohjut) paikallisten viiltojen kautta. Toimenpide tehdään useimmiten selkäpuudutuksessa.

Toipuminen

Toimenpiteen yhteydessä jalkaan laitettavan hoitosukan tarkoituksena on leikkauksen jälkeisen verenvuodon vähentäminen, turvotuksen estäminen, verenkierron parantaminen ja siten uusien kohjujen syntymisen ehkäiseminen. Hoitosukka tulee hankkia itse hyvissä ajoin ennen toimenpidettä. Sukan tulee olla jalkaan mitoitettu, reisipituinen ja lääkinnällinen hoitosukka (puristusluokka 2). Hoitosukkaa pidetään yötä päivää yleensä kaksi ensimmäistä viikkoa. Hoitosukan käytöstä annetaan tarkemmat ohjeet osastolla.

Leikkauksen jälkeen saa liikkua vapaasti. Päivittäinen ulkoilu ja liikunta edistävät paranemista. Kuntoilun ja raskaamman liikunnan voi aloittaa vähitellen kahden-kolmen viikon kuluttua leikkauksesta. Haavoissa voi esiintyä aluksi sekä turvotusta että arkuutta. Tätä voi vähentää välttämällä pitkään istumista tai seisomista, esimerkiksi pitkät automatkat eivät ole suositeltavia. Jalkoja on hyvä nostaa välillä koholle.

Raajaan tulee usein mustelmaa ja kuumotusta, kun verenpurkauma leviää ihonalaisessa kudoksessa. Kovettumat ja mustelmat häviävät vähitellen itsestään eivätkä kaipaa erityistä hoitoa.

Haavanhoito

Haavoilla on yleensä itsestään sulavat ompeleet, joita ei tarvitse poistaa. Suihkuun saa mennä kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Haavojen päällä olevat taitokset poistetaan ennen suihkuun menoa. Haavat kuivataan pesun jälkeen varovasti taputtelemalla puhtaalla pyyhkeellä ja sukka laitetaan takaisin jalkaan.

Haavoista voi olla erittelyä ensimmäisinä päivinä, jolloin niiden päällä on hyvä pitää imevää taitosta. Kuivien haavojen päälle ei tarvitse enää laittaa taitoksia. Löysät vaatteet ja puristamattomat kengät estävät haavojen hankautumista.

Saunaan saa mennä viikon kuluttua leikkauksesta haavojen parannuttua.

Kivunhoito

Säännöllinen kipulääkitys vähentää särkyä ja turvotusta ja helpottaa liikkumista. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Verisuonikirurginen poliklinikka
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2