Laskimoportti asennetaan jatkuvissa sytostaatti-, antibiootti- ym hoidoissa käyville potilaille. Oikein käytettynä laskimoportti on turvallinen, helppo ja huomaamaton. Laskimoportti voi olla paikoillaan koko hoidon ajan ellei lääkäri toisin määrää.

Toimenpide

Laskimoportti on pieni metallipohjainen silikonikotelo, joka asennetaan leikkaussalissa paikallispuudutuksessa yleensä oikean solisluun alapuolelle. Silikonikotelosta menee polyuretaanikatetri keskuslaskimoon, mikä mahdollistaa toistuvat infuusoinnit. Laskimoportti aukaistaan nk. Huberneulalla.

Haavanhoito

Haavasiteen voi poistaa vuorokauden kuluttua leikkauksesta, minkä jälkeen saa mennä suihkuun. Saunaan saa mennä viikon kuluttua. Haavalla on yleensä itsestään sulavat ompeleet.
 
Kivunhoito

Laskimoporttialue voi olla turvonnut, arka ja kipeä. Särkylääke ja jääpussi vähentävät leikkauksen jälkeistä turvotusta ja kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1-4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Laskimoportin käyttö

Laskimoportti voidaan ottaa heti käyttöön ja sen kautta voidaan antaa Huberneulan avulla kaikki lääkkeet, verituotteet ja ravintoliuokset. Jopa verikokeet voidaan ottaa laskimoportista. Huberneula voidaan poistaa joka käytön jälkeen, mutta se ja siihen liitetty lyhyt letku voidaan myös jättää paikoilleen mikäli laskimoporttia käytetään useamman kerran päivässä. Neula pysyy paikoillaan kompressin ja teipin avulla. Suihkun ajaksi alue suojataan muovikalvolla (Tegaderm). Neula vaihdetaan vähintään kerran viikossa ja otetaan pois kotiin lähtiessä.

Laskimoporttiin on mahdollista pistää 1000-2000 kertaa. Jos laskimoporttiasi ei käytetä jatkuvasti, pitää se huuhdella kerran kuukaudessa. Henkilökunta kertoo siitä lähemmin, mikäli se tulee ajankohtaiseksi.

Yleisimmin käytetty laskimoportti sisältää titania. Mikäli olet herkistynyt titanille, kerro hoitohenkilökunnalle. Titaninen laskimoportti ei estä MRI:ä (magneettiröntgentutkimusta).

Yhteydenotot

Ota yhteys sairaalaan, mikäli sinulla on vielä viikon kuluttua turvotusta, kipua tai iho laskimoportin ympärillä punoittaa, kuumottaa tai saat kuumetta.

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Onkologian poliklinikka
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2