Toimenpiteen tarkoitus

Toimenpiteellä hoidetaan laskimosairautta. Pintalaskimoiden vajaatoiminnan perushoitona on turvotusta estävä, lääkinnällinen, paineluokiteltu, pohjepituinen hoitosukka. Hoitotoimenpide on aiheellinen, jos sukkahoidosta ei ole riittävää apua tai tilanne muutoin vaatii toimenpiteitä.

Vaahtoruiskutushoito on tehokas paikallisten kohjujen hävittämisessä ja se on nykyisin ensisijainen hoito. Myös pienten ja keskikokoisten pinnallisten laskimorunkojen vajaatoiminnan hoidon tulos on hyvä ja verrattavissa perinteisen leikkauksen tuloksiin. Yleensä myös aiemman leikkauksen jälkeen syntyneet uusintakohjut soveltuvat vaahtoruiskutushoitoon.

Valmistautuminen

Hanki hyvissä ajoin ennen toimenpidettä kompressioluokka 2 reisipituinen, lääkinnällinen hoitosukka, joka on mitoitettu jalkaan sopivaksi. Jos toimenpide on suunniteltu molempiin jalkoihin, sukkia tarvitaan kaksi. Joskus hoito voidaan tehdä molempiin jalkoihin yhtä aikaa. Hoitoon tullessasi pukeudu väljiin housuihin.

Toimenpiteen kulku

Suonikohjujen ruiskutushoidossa (skleroterapia) laajentuneeseen vialliseen laskimoon ruiskutetaan suonta tukkivaa ainetta. Kohjuinen suoni arpeutuu pois ja veri ohjautuu terveisiin suoniin korjaten näin laskimoiden vajaatoiminnan.

Toimenpiteessä pistetään neula tai laskimokanyyli haluttuun suoneen. Vaahdon leviämistä seurataan ultraäänianturilla. Pistosten määrä riippuu käytettävän aineen vahvuudesta ja laskimovian laajuudesta. Ruiskutuksen jälkeen jalkaan laitetaan pehmustettu sidos ja reisipituinen hoitosukka.

Ultraääniohjattu vaahtoruiskutushoito on lähes kivuton toimenpide. Se tuntuu vain neulanpiston verran, eikä mitään oheislääkitystä yleensä tarvita.

Jälkihoito

Heti toimenpiteen jälkeen sinua pyydetään kävelemään sairaalan tiloissa noin 20 minuutin ajan. Mikäli vointi on hyvä, pääset tämän jälkeen kotiin tai takaisin töihin. Sairauslomaa ei yleensä tarvita.

Toimenpiteen jälkeinen tukisukkahoito on tärkeä osa vaahtoruiskutushoidon onnistumista. Toimenpiteen aikana laitettua sidosta ja sukkaa tulisi pitää jalassa viiden (5) vuorokauden ajan yötä päivää. Sukan voi poistaa 2 vuorokauden kuluttua hetkeksi peseytymistä varten. Sen jälkeen riittää pelkkä hoitosukka päivisin 9 vuorokauden ajan eli yhteensä sukkaa käytetään 2 viikkoa.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen on hyvä liikkua paljon. Saunomisen ja raskaamman ”hikiliikunnan” voit aloittaa, kun sukkahoito on loppunut ja toimenpiteenjälkeinen arkuus ja mahdollinen turvotus on laskenut. Pitkiä lentomatkoja ei suositella kahteen viikkoon toimenpiteen jälkeen. Kontrolliaika sovitaan noin kuukauden päähän toimenpiteestä

Välitön haittavaikutus on hoidetun suonen lievä tulehdusreaktio (tromboflebiitti), joka liittyy laskimon tukkeutumiseen ja ilmenee hoidetun alueen punoituksena ja arkuutena. Tilanne rauhoittuu yleensä itsestään 1 - 2 kuukauden aikana. Voit tarvittaessa käyttää oireisiin tavallisia kipulääkkeitä. Jos oireet ovat voimakkaat, niitä voidaan lievittää tyhjentämällä paikallispuudutuksessa neulalla patoutunut veri pois suonesta. Tulehdusreaktion myötä saattaa iholle ilmaantua tummumista (pigmentaatio), joka yleensä häviää noin vuoden kuluttua hoidosta. Voimakkaissa pigmentaatioreaktioissa osa muutoksista voi jäädä pysyviksi. Tulehdus- ja pigmentaatioreaktion riski on kohonnut, jos hoidettava laskimo on pinnallinen ja suurikokoinen.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön

  • Päiväkirurginen yksikkö
  • Verisuonikirurginen poliklinikka
  • Päivystyspoliklinikka muuna aikana
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto

 

5.11.2020 päiväkirurgia 2