Ultraääniohjattu laskimoiden lämpökatetrihoito

Laskimoiden lämpökatetrihoidon avulla hoidetaan pintalaskimovajaatoiminta, kun viallinen laskimorunko kulkee reiden tai pohkeen alueella. Myös syvistä laskimoista tulevia viallisia yhdyslaskimoita voidaan hoitaa. Kuitenkaan hyvin mutkaisia, pinnallisia tai pieniä laskimoita ei voida hoitaa tällä tekniikalla.

Toimenpide

Toimenpide tehdään päiväkirurgisesti leikkaussalissa. Pienen ihoviillon kautta ja ultraäänikuvan ohjaamana kirurgi asettaa hoitokatetrin vajaatoimintaisen laskimon sisään. Hoidettava alue puudutetaan paikallispuudutteella ennen lämpökäsittelyä. Radiofrekvenssikatetrin (RF) tai laserkatetrin avulla tuotetaan lämpöenergiaa suonen seinämään. Sen seurauksena suonen seinämä kutistuu ja suoni sulkeutuu tiiviisti.

Toimenpide tehdään yleensä paikallispuudutuksessa. Ihon ja pintalaskimon puudutus tuntuu ohuen neulan pistoina ja kestää n. 20 minuuttia. Itse lämpökäsittely ei useimmiten aiheuta mitään kipua ja kestää noin 10 minuuttia. Tarvittaessa voidaan harkita myös yleisanestesiaa tai selkäydinpuudutusta, mutta näihin liittyy vähän korkeampi laskimotukos ja anestesia riski.

Kuten kaikkiin toimenpiteisiin, myös RF- ja laserhoitoon liittyy riskejä ja komplikaatiotkin ovat mahdollisia. Toimenpide on kuitenkin arvioitu leikkaushoitoa turvallisemmaksi, ja se on yleensäkin hyvin turvallinen eli vakavia komplikaatioita esiintyy hyvin harvoin. Erittäin harvinaisia komplikaatioita ovat ihon palovamma, jalan laskimoveritulppa, keuhkoveritulppa ja infektio.

Hoidon jälkeen

Toimenpiteen yhteydessä laitetaan aina reisimittainen 2. kireysluokan hoitosukka jalan mittojen mukaan valittuna. Sukkaa pidetään yleensä viikon ajan yhtäjaksoisesti, jonka jälkeen päiväsaikainen käyttö on vapaaehtoista. Hankkikaa hyvissä ajoin ennen toimenpidettä reisipituinen, kompressioluokka 2 lääkinnällinen hoitosukka, joka on mitoitettu teidän jalkaan sopivaksi. Jos toimenpide on suunniteltu molempiin jalkoihin, sukkia tarvitaan kaksi.

 Parin vuorokauden kuluttua leikkauksesta voi käydä ensimmäisen kerran suihkussa, sukka laitetaan suihkun jälkeen takaisin. Saunominen on sallittua viikon kuluttua leikkauksesta.

Ensimmäisen parin viikon aikana on vältettävä kovaa rasitusta. Myös yli 4 tunnin kestäviä lentomatkoja tulee välttää parin viikon ajan. Riippuen paljolti siitä, tehdäänkö samanaikaisesti runsaasti paikallisia suonikohjujen poistoja, niin jalassa esiintyy usein lievää kipua 1-4 viikon ajan, johon tarvittaessa voi käyttää tavallisia särkylääkkeitä.

Jatkohoito

Paikallisten suonikohjujen hoito tapahtuu tarvittaessa noin 3-4kk kuluttua, jolloin yleensä jo kutistuneet jäljelle jääneet suonikohjut hoidetaan vaahtoruiskutuksella.

Hoitomuodon edut:

 • Ei tule isoja leikkausviiltoja (vähemmän kipua ja mustelmia sekä infektioita). Paikallisia kohjuja voidaan poistaa pienistä ihopistoavauksista.
 • Yleensä paikallispuudutus (harvoin yleisanestesia)
 • Ei yöpymistä sairaalassa
 • Saadaan hyvä, leikkaushoitoon verrattava lopputulos ja oireiden lievittyminen
 • Vähäinen sairasloman tarve ja nopea paluu normaaliin aktiviteettiin jopa 1-2 päivän kuluessa
 • Riskit vähäiset ja komplikaatiot harvinaisia
 • Potilastyytyväisyys parempi kuin leikkauksen jälkeen

Hoitomuodon haitat:

 • Suonen kulkureitille voi tulla iholle pigmentaatiota (rusketusta), jonka vaalentuminen / poistuminen vie aikaa ja voi pienellä 0-5 % osalla potilaista olla pysyvää
 • Hoidon pitkäaikaistulokset (yli 5 vuotta) eivät ole vielä tiedossa

Yhteystiedot

 • Päiväkirurginen yksikkö
 • Verisuonikirurginen poliklinikka
 • Päivystyspoliklinikka muuna aikana
 • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto

 

5.11.2020 päiväkirurgia 2