Tyrällä tarkoitetaan vatsaontelon seinämän aukkoa tai heikkoa kohtaa, josta suolta ja vatsapaitaa pääsee pullistumaan tyräpussiin. Napatyrä pullistuu nimensä mukaisesti navan kohdalle. Oireena on kipu ja pullistuma navan kohdalla.

Toimenpide

Napatyräleikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Pieni tyrä voidaan leikata myös paikallispuudutuksessa. Napatyräleikkauksessa tyräaukko yleensä suljetaan sulamattomalla keinoaineverkolla. Pieni tyräaukko voidaan myös korjata pelkästään ompeleilla.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen voi heti liikkua kivun sallimissa rajoissa. Hyvin äkkinäisiä liikkeitä ja ponnistuksia, kuten työntämistä ja vetämistä, raskasta nostamista ja kantamista tulee välttää sairausloman ajan.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja mennä suihkuun.                

A) Haavalla on itsestään sulavat ompeleet. Saunaan, kylpyyn ja uimaan voi mennä kahden viikon kuluttua.

B) Haavalla on poistettavat ompeleet. Ompeleet voi poistaa noin 10 päivän kuluttua omassa terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan, kylpyyn ja uimaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Kivunhoito

Usein leikkauksen loppuvaiheessa haavan seutuun laitetaan puudutusainetta, joka vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2