Nivustyrä on vatsalihasten läpi tuleva vatsakalvon pullistuma, joka miehillä usein suuntautuu kohti kivespussia. Suolta ja vatsaontelon rasvaa voi tunkeutua tyräpussiin. Oireina on kipu ja pullistuma nivustaipeessa. Jos nivustyrä on oireeton ja pieni, ei sitä tarvitse leikata. Leikkauksen jälkeenkin voi nivusalueella esiintyä jonkinlaista oireilua ja kipua, joka yleensä kuitenkin on selvästi lievempää kuin tyrän aiheuttama oireilu ja vähenee ajan kuluessa.

Toimenpide

Tyräleikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa avoleikkauksena.  Myös nukutusta tai joskus selkäpuudutusta voidaan käyttää. Leikkaus voidaan tehdä myös tähystysleikkauksena, joka tehdään nukutuksessa. Leikkauksessa tyräpussi irrotellaan ympäristöstään ja työnnetään takaisin vatsaontelon puolelle tai joskus poistetaan. Tyräaukko peitetään sulamattomalla keinoaineverkolla. 

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen voi heti liikkua kivun sallimissa rajoissa. Sängystä noustaan leikatun puolen kyljen kautta käsillä auttaen. Hyvin äkkinäisiä liikkeitä ja ponnistuksia, kuten työntämistä, vetämistä, raskasta nostamista ja kantamista tulee välttää sairausloman ajan. Autolla ajamista olisi syytä välttää noin 10 vrk:n ajan, koska leikatun puolen alaraaja ei aluksi reagoi autolla ajossa aivan normaalisti.

Haavanhoito

Haavan päällä olevat taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja mennä suihkuun.

  1. Haavalla on itsestään sulavat ompeleet. Saunaan, kylpyyn ja uimaan voi mennä kahden viikon kuluttua.
  2. Haavalla on poistettavat ompeleet. Ompeleet voi poistaa noin 10 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan, kylpyyn ja uimaan voi mennä vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta.

Haavan seutuun voi kehittyä mustelma, miehillä usein myös kivespussiin pieni turvotus ja mustelma. Ne eivät yleensä vaadi hoitoa ja häviävät itsestään noin 1–2  viikossa. Tämän vuoksi olisi kuitenkin hyvä leikkauksen jälkeen käyttää tiukkoja alushousuja (esim. urheiluun tarkoitetut) noin viikon ajan ja tarvittaessa pidempääkin. Ne voi varata mukaan jo leikkaukseen tullessa. Mustelman ja turvotuksen kehittymisen vaara on suurempi verenohennuslääkitystä käyttävillä ja jos tyrä on kookas.

Kivunhoito

Haavan seutuun laitetaan usein puudutusainetta, myös silloin kun leikkausta ei tehdä paikallispuudutuksessa. Puudutus vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2