Peräpukamat muodostuvat peräaukon limakalvon alaisesta ns. tyynykudoksesta, jossa on sidekudosta ja kookkaita laskimoita.Pukamaverenvuoto on peräisin näistä laskimoista. Pukamat syntyvät yleensä kolmeen tyyppipaikkaan. Riippuen pukamien sijainnista peräaukkoon nähden puhutaan sisäisistä, ulkoisista tai yhdistetyistä sisäisistä ja ulkoisista pukamista. Peräpukamien tyyppioireet ovat aristus, kipu, verenvuoto ja pukamien ulospullistuminen ulostamisen yhteydessä.

Suurin osa pukamista voidaan hoitaa paikallisilla lääkehoidoilla tai hirttämällä kumirenkailla. Leikkaus on aiheellinen, jos pukamat ovat suuret ja pullistuvat esille tai muodostavat kookkaita ulkoisia pukamia ihohelttoineen.

Toimenpide

Yleisin peräpukamaleikkaus on Milliganin leikkaus, jossa pukamat poistetaan kokonaisuudessaan. Pukamien kohdalle jää avoimet, verestävät haavapinnat. Leikkaus tehdään yleensä selkäpuudutuksessa tai nukutuksessa. Joskus tehdään ns. THD-toimenpide, missä pukamat ja niihin verta tuovia suonia ommellaan kiinni. Silloin verestäviä haavapintoja ei jää. Kaikille ei THD-toimenpide kuitenkaan ole riittävä.

Valmistautuminen

Kunnollinen vatsan tyhjentäminen on tärkeää ennen toimenpidettä. Apteekista ostetaan Toilax-yhdistelmäpakkaus.

  • Leikkausta edeltävänä päivänä otetaan 4 Toilax-tablettia n. klo 16. Vaikutus ilmenee lyhyen ajan kuluttua, joten tulee olla mahdollisuus käydä WC:ssä nopeasti.
  • Illalla n. klo 20 tyhjennetään Toilax-pienoisperäruiskeen sisältö peräsuoleen.

Ennen leikkaukseen tuloa kotiin olisi hyvä olla varattuna kylmäpussi (esim. monikäyttöinen geelipussi, jonka voi viilentää) leikkauksen jälkeiseen kivun hoitoon.

Haavanhoito

Leikkausalue suihkutetaan WC-käyntien yhteydessä kunnes haavat ovat parantuneet. Peräaukkoa suihkutetaan myös huolellisesti aina ulostamisen jälkeen. Haavapinnat erittävät noin kolmen viikon ajan. Erite on usein alussa veristä. Käytä sidettä niin kauan, kun esiintyy vuotoa.

Jos erite on pahanhajuista tai märkäistä, peräaukkoa on suihkutettava useammin. Saunassa voi käydä viikon kuluttua leikkauksesta.

Liikkuminen

Leikkauksen jälkeen saa kävellä vapaasti. Raskaampaa urheilua voi harrastaa 2–3 viikon kuluttua. Istuminen voi olla alussa hankalaa. Sitä helpottaa istuminen pehmeällä tyynyllä tai renkaan (esim. uimarengas) päällä.

Suolen toiminta

Ruokavalio voi olla tavallinen, mutta vettä tulee juoda runsaasti. Suolen pitäisi toimia 3 vrk kuluessa leikkauksen jälkeen. Aluksi voi käyttää tarvittaessa ulostetta pehmittävää lääkettä.

Kivunhoito

Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun poikkeavan ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • muuna aikana oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2