Pilonidaalikysta on ristiluun ja häntäluun kohdalla keskiviivassa sijaitseva ihonalainen ontelo, josta on yksi tai useampia reikiä iholle. Ontelossa on yleensä ihokarvoja, ja siihen kehittyy osalle potilaista märkäisiä tulehduksia. Pilonidaalikysta yleensä leikataan, jos siihen liittyy kipua tai tulehduksia.

Toimenpide

Yleisin leikkaustoimenpide on koko ontelon poistaminen, minkä jälkeen ihon reunat ommellaan yhteen. Jos leikkausalue on tulehduksen vuoksi märkäinen, leikkaushaava voidaan jättää auki; haava umpeutuu itsestään. Toimenpide tehdään yleensä nukutuksessa tai selkäpuudutuksessa.

Haavanhoito

Jos leikkausalue on ommeltu, voi suihkuun mennä leikkauksen jälkeisenä päivänä. Aina ulostamisen jälkeen peräaukko ja haavanseutu suihkutetaan puhtaaksi.Ompeleet poistetaan 2 viikon kuluttua terveyskeskuksessa, työterveyshuollossa tai neuvolassa. Saunaan voi mennä ompeleiden poiston jälkeisenä päivänä. Jos leikkausalue on jätetty auki, haavaa suihkutetaan kahdesti päivässä, kunnes haava on sulkeutunut.

Kivunhoito

Usein leikkauksen loppuvaiheessa haavan seutuun laitetaan puudutusainetta, joka vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vrk:n ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaeritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • Päivystys
  • Oma terveyskeskus tai työterveyshuolto
5.11.2020 päiväkirurgia 2