Toimenpide

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa, joskus paikallispuudutuksessa. Jos kasvainmuutos rinnassa on pieni eikä sitä pysty sormin tuntemaan, tehdään leikkauspäivän aamuna ns. lankamerkkaus. Merkkilankaa apuna käyttäen poistetaan kuvaustutkimuksissa näkynyt muutos rinnasta. Poistettu muutos lähetetään patologille tutkittavaksi.

Toipuminen

Heti leikkauksen jälkeen voit liikkua voimiesi mukaan. Sairausloman ajan tulee välttää hyvin raskasta fyysistä liikuntaa. Välttääksesi turvotusta on hyvä aluksi käyttää tukevia rintaliivejä.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat paksummat taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä, ja haavaa saa suihkuttaa sen jälkeen. Haavalla on itsestään sulavat ompeleet. Haavateipin voi poistaa viikon kuluttua. Saunominen, uiminen ja kylpeminen ovat sallittuja kahden viikon kuluttua leikkauksesta.

Kivunhoito

Usein leikkauksen loppuvaiheessa haavalle laitetaan puudutusainetta, joka vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaneritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia (06) 213 1552
  • Päivystys (06) 213 1001
  • Osasto T2 (06) 213 1652
  • Onkologian poliklinikka (06) 213 2910
  • Oma terveyskeskus
5.11.2020 päiväkirurgia 2