Toimenpide

Leikkaus tehdään nukutuksessa. Vartijaimusolmukkeiden etsimiseksi pistetään radioaktiivinen merkkiaine rintaan leikkauspäivän aamuna. Lisäksi vartijaimusolmukkeita voidaan paikantaa siniväriaineella, jonka sivuvaikutuksena virtsa värjäytyy sinivihreäksi. Joissakin tapauksissa latautuneet imusolmukkeet lähetetään näytteeksi leikkauksen aikana patologille. Jos imusolmukkeesta löytyy syövän etäpesäke, poistetaan imusolmukkeita laajemmin kainalosta samassa leikkauksessa. Useimmiten patologi tutkii imusolmukkeet vasta leikkauksen jälkeen ja joissakin harvoissa tapauksissa tarvitaan uusi leikkaus, mikäli etäpesäkkeitä. Leikkausalueelle laitetaan dreeni (laskuputki).

Toipuminen

Heti leikkauksen jälkeen voit liikkua voimiesi mukaan. Sairausloman ajan tulee välttää raskasta fyysistä liikuntaa. Olkapään liikelaajuuden säilyttämiseksi ja turvotuksen vähentämiseksi sinun tulee tehdä fysioterapeutin neuvomia liikesarjoja. Fysioterapeutin tapaat leikkauksen jälkeen. Kotiutuessasi saat pehmeän kankaisen proteesin käytettäväksi rintaliivien sisällä.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat paksut taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja haavaa saa sen jälkeen suihkuttaa. Haavalla on itsestään sulavat ompeleet. Haavateipin voi poistaa viikon kuluttua. Saunominen, uiminen ja kylpeminen ovat sallittuja kahden viikon kuluttua leikkauksesta.

Dreenin voi poistattaa terveyskeskuksessa kirurgin antaman ohjeen mukaisesti, yleensä noin viikon kuluttua leikkauksesta. Dreenin poiston jälkeen voi leikkausalueelle ihon alle kertyä nestettä. Sitä voidaan poistaa (punktoida) neulalla ja ruiskulla kirurgian poliklinikan kontrollikäynnin yhteydessä. Jos nestettä kerääntyy runsaasti ja häiritsevästi jo ennen kontrollikäyntiä, voit hakeutua terveyskeskuslääkärille nesteen poistoa varten tai varata kirurgian poliklinikalle haavahoitajille ajan, puh. (06) 213 1533. Mikäli alueella ei ole tulehduksen merkkejä, ei punktiota tarvitse tehdä päivystysaikana eikä sen yhteydessä tarvita mitään laboratoriotutkimuksia.

Kivunhoito

Usein leikkauksen loppuvaiheessa haavalle laitetaan puudutusainetta, joka vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaneritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • T2
  • Onkologian poliklinikka
  • Päivystys
  • tai oma terveyskeskus
10.12.2020 T2