Toimenpide

Leikkaus tehdään yleensä nukutuksessa. Jos syöpämuutos on pieni eikä ole sormin tunnettavissa, tehdään leikkauspäivän aamuna ns. lankamerkkaus. Merkkilankaa apuna käyttäen poistetaan syöpämuutos rinnasta.

Vartijaimusolmukkeiden etsimiseksi pistetään radioaktiivinen merkkiaine rintaan leikkauspäivän aamuna. Lisäksi vartijaimusolmukkeita voidaan paikantaa siniväriaineella, jonka sivuvaikutuksena virtsa värjäytyy sinivihreäksi. Latautuneet imusolmukkeet voidaan lähettää näytteeksi leikkauksen aikana patologille.

Jos imusolmukkeesta löytyy syövän etäpesäke, poistetaan imusolmukkeita laajemmin kainalosta samassa leikkauksessa ja kainalon alueelle laitetaan dreeni (laskuputki). Useimmiten patologi kuitenkin tutkii imusolmukkeet vasta leikkauksen jälkeen, ja joissakin harvoissa tapauksissa tarvitaan uusi leikkaus, jos etäpesäkkeitä löytyy.

Toipuminen

Heti leikkauksen jälkeen voit liikkua voimiesi mukaan. Sairausloman ajan tulee välttää hyvin raskasta fyysistä liikuntaa. Olkapään liikelaajuuden säilyttämiseksi ja turvotuksen vähentämiseksi sinun tulee tehdä fysioterapeutin neuvomia liikesarjoja ja käyttää tukevia rintaliivejä. Fysioterapeutin tapaat leikkauksen jälkeen. Rintasyöpähoitaja ottaa yhteyttä puhelimitse muutaman päivän kuluttua leikkauksesta.

Haavanhoito

Haavojen päällä olevat paksut taitokset voi poistaa leikkauksen jälkeisenä päivänä ja haavaa saa sen jälkeen suihkuttaa. Haavalla on itsestään sulavat ompeleet. Haavateipin voi poistaa viikon kuluttua. Saunominen, kylpeminen ja uiminen ovat sallittuja kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Jos dreeni on laitettu, sen voi poistattaa terveyskeskuksessa kirurgin antaman ohjeen mukaisesti, viimeistään kuitenkin 7 päivän kuluttua leikkauksesta.

Kivunhoito

Usein leikkauksen loppuvaiheessa haavalle laitetaan puudutusainetta, joka vähentää leikkauksen jälkeistä kipua. Kipulääkkeitä on hyvä ottaa säännöllisesti 1–4 vuorokauden ajan ja sen jälkeen tarvittaessa.

Yhteydenotot

Tulehdusoireiden (yltyvä kipu, voimakas turvotus, kuumotus, punoitus, jatkuva haavaneritys) tai muun ongelman ilmaantuessa tulee ottaa yhteys terveyskeskukseen tai hoitavaan yksikköön:

  • Päiväkirurgia
  • T2
  • Päivystys
  • tai oma terveyskeskus
10.12.2020 T2