Rintojen pienennysleikkaus tehdään oireita aiheuttavan rintojen ylisuuren koon takia tai rintojen erikokoisuuden vuoksi.

Toimenpide

Leikkaus tehdään yleisanestesiassa ja siinä poistetaan rinnoista rauhaskudosta, rasvaa ja ihoa. Samalla korjataan myös nännin laskeuma.

Toipuminen

Jos leikkauksessa rintoihin laitetaan laskuputket (dreenit) poistamaan verta ja kudosnestettä, ne poistetaan joko ennen kotiutumista tai seuraavana päivänä. Tukiliivejä käytetään ainakin yhden kuukauden ajan ympäri vuorokauden ja tämän jälkeen vielä tarvittaessa kuukauden ajan esim. liikunnassa. Kaikkea liikuntaa voi harrastaa tuntemuksien mukaan ilman rajoituksia kahden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Haavanhoito

Haavateippejä (Micropore) pidetään 1-2 kk. Suihkuun saa mennä toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä. Saunomista ja uimista ei suositella ennen kuin haavat ovat parantuneet.

Sulamattomat ompeleet poistetaan kymmenen vuorokauden kuluttua avoterveydenhuollossa. Sulavista ompeleista voi näkyvän ommelaineen itse poistaa, kun leikkauksesta on kulunut pari viikkoa.

Kivunhoito

Tavalliset särkylääkkeet riittävät kivunhoitoon.

Jälkitarkastus on 1-2 kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Sairausloman pituus on noin kuukausi.

Ota yhteyttä, jos haavasta on runsasta verenvuotoa, rinnoissa esiintyy lisääntyvää kipua, kuumotusta, punoitusta tai turvotusta, haavasta on märkäistä vuotoa tai mikäli teillä on ollut kuumetta yli 38 °C vuorokauden ajan.

5.11.2020 päiväkirurgia 2