Mitä EMLA on ja mihin sitä käytetään?

EMLA on iholle käytettävä paikallispuudute, jota käytetään poistamaan vaikutusalueelta tilapäisesti kivun tunne esim. verikokeiden yhteydessä. EMLA on tarkoitettu ehjän ihon pintapuudutukseen.

Miten EMLAa käytetään?

Laastari kiinnitetään hoidettavalle ihoalueelle yhden tunnin ja enintään 5 tunnin ajaksi. (0-3 kk -> enintään tunniksi, 3-12 kk -> vähintään tunti, enintään 4 tunniksi)

EMLA-laastarin ohjeet. Selitetty tekstissä.

Kuva 1. Tarkasta, että puudutettava ihoalue on puhdas ja kuiva. Avaa EMLA-laastari ottamalla kiinni alumiinifolion nuolella merkitystä kulmasta ja taivuta sitä taaksepäin. Ota sen jälkeen kiinni ihonvärisestä laastariosan kulmasta.

Kuva 2. Vedä osat erilleen niin, että laastari irtoaa suojapaperista. Älä koske pyöreään valkoiseen alueeseen, joka sisältää EMLAa.

Kuva 3. Älä paina laastarin keskiosaa, koska silloin EMLAa voi levitä laastarin tarttuvalle alueelle. Kiinnitä laastari huolellisesti painamalla sen reunat hyvin kiinni ihoon.

Kuva 4. Merkitse kiinnittämisaika tussilla laastariin.

HUOM: Verikokeiden yhteydessä EMLA laitetaan kyynärtaipeeseen ja kanyylia varten kämmenselkään.

Huomioitavaa

Kaikki lääkevalmisteet, niin myös EMLA, voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Lopeta valmisteen käyttö, mikäli joitain epätavallisia oireita ilmenee.

25.2.2020 Redaktion_toimitus