Kuume on merkki elimistön tulehdusreaktiosta, joista valtaosa aiheutuu virusten tai bakteerien aiheuttamista infektioista. Levossa olevalla lapsella yli 38 asteeseen nousevaa lämpöä voidaan pitää kuumeena. Virusperäisissä hengitystieinfektioissa kuume kestää useimmiten 3-6 vuorokautta, mutta kuume voi jatkua myös tätä pidempään. Joissain virusinfektioissa kuume kestää runsaan viikon. Kolme päivää ei siis ole mikään "normaalin" kuumeen raja eikä myöskään raja siihen, koska lapsi tulisi viedään lääkäriin. Tärkeintä on lapsen yleisvointi.

Kotihoito

Kuumeista lasta voi hoitaa kotona, jos lapsi on hyvävointinen ja hän juo tarpeeksi sekä jaksaa leikkiä ja touhuta.  Kuume lisää nestetarvetta, joten lapselle on hyvä tarjota usein juotavaa. Sokeripitoiset mehut tyydyttävät energiantarvetta paremmin kuin pelkkä vesi. Kuumeisen lapsen ei tarvitse maata sängyssä, vaan hän saa liikkua ja leikkiä vapaasti. Reilua rasittamista ja urheilemista tulee kuitenkin välttää.

Oleellista kuumeisen lapsen hoidossa on  mahdollisimman kevyt vaatetus sekä ympäristön viilentäminen esimerkiksi avaamalla ikkuna. Kuumeista lasta ei myöskään pidä hikoiluttaa paksujen vällyjen alla nukkuen. Vaatteita voi mieluummin vähentää ja esimerkiksi peitoksi käy pelkkä pussilakana ilman täkkiä. 

Kuumelääkkeet ovat turvallisia ja niitä on syytä käyttää silloin kun lapsella on kuumetta. Kuumelääkkeiden käyttö ei hidasta paranemista eikä estä vastustuskyvyn kehittymistä, joten mitään estettä niiden käytölle ei ole lievemmässäkään kuumeessa, etenkään jos lapsi on ärtyisä ja kivulias. Kuumelääkkeet vähentävät mm. kurkkukipua, lihassärkyä ja yleistä epämiellyttävää oloa, joita erityisesti pienillä lapsilla on vaikea todeta. Parasetamolia voi antaa lapselle 15 mg/kg, annoksen voi toistaa kahdeksan tunnin välein.

Milloin täytyy lähteä lääkäriin?

Jos lapsen yleisvoinnissa tapahtuu selvä muutos huonompaan, kuumelääkkeestä huolimatta, on lapsi vietävä lääkäriin.

Muita tilanteita, jolloin lapsi on syytä viedä lääkäriin:

  • alle 3 kuukauden ikäiselle lapselle nousee yli 38 asteen kuume;
  • kuumeisella lapsella on korvasärkyä, virtsavaivoja, voimakasta päänsärkyä tai vatsakipua;
  • kuumeinen lapsi on sekava tai muuten poikkeuksellisen oloinen;
  • kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia tai parin millimetrin läpimittaisia punaisia pisteitä ihoon;
  • kuumeinen lapsi alkaa ontua tai jokin nivel turpoaa;
  • kuumeen syy on epäselvä;
  • lapsella esiintyy 3-4 viikon välein kuumevaiheita ilman muita oireita. 

 

Lähde: Jalanko, H. 2009. Tietoa potilaalle: Kuumeinen lapsi. Lääkärikirja Duodecim. Artikkelin tunnus: dlk00437 (018.901). 

24.2.2020 Redaktion_toimitus