Taudin kuvaus

Laryngiitti eli äkillinen kurkunpääntulehdus on tavallinen lasten ylähengitystieinfektio. Tautia esiintyy useimmiten 1-5-vuotiailla lapsilla ja jostain syystä se on yleisempää pojilla kuin tytöillä. Kysymyksessä on virustauti, johon liittyy limakalvoturvotusta kurkunpäässä äänihuulten alapuolella.

Tavallisimpia oireita ovat sisäänhengitysvaikeus eli stridor sekä kuiva, hylkeen haukuntaa muistuttava yskä, joka usein alkaa yöllä. Lapsella voi myös olla kuumetta, nuhaa ja lievää yskää pari päivää ennen sisäänhengitysvaikeuden ilmaantumista. Laryngiittiin liittyvä hengenahdistus ei ole astmaa. Yskä on taudin alussa kuiva ja raju. Parin-kolmen päivän kuluessa yskä muuttuu limaisemmaksi, ja ärsytysyskä rauhoittuu. Yskä jatkuu useita päiviä ja kestää ainakin viikon verran.

Taudin hoito

Suurin osa kurkunpäätulehduksista hoituu kotona. Tärkeitä asioita kotihoidossa on kohoasento ja itkevän lapsen rauhoittaminen, koska itku lisää kurkunpään ärsytystä. Viileän ilman hengittäminen, etenkin kylmänä vuodenaikana helpottaa usein oloa nopeasti. Höyryhengitystä voi myös kokeilla esimerkiksi suihkuttamalla kuumaa vettä kylpyhuoneessa ja oleilla lapsen kanssa siellä.

Mikäli kotikonsteista ei ole apua 15-30 minuutissa ja edelleen esiintyy hengenahdistusta, on syytä hakeutua lääkäriin. Mikäli lapsi on väsähtänyt ja ahdistunut ja hengitystyö on selvästi lisääntynyt on myös lähdettävä lääkäriin.

Sairaalassa lasta hoidetaan joko polikliinisesti tai lastenosastolla. Laryngiittia hoidetaan sairaalassa adrenaliinisumutteilla, joiden tarkoituksena on vähentää turvotusta kurkunpäässä ja helpottaa siitä aiheutuvaa sisäänhengitysvaikeutta.

Lähde: Duodecim 1997; 113(17): 1675

3.12.2015 VKSadmin