Kastelupäiväkirjan tarkoitus

Kastelupäiväkirjan tarkoitus on selvittää ja seurata lapsen kastelua ja sen esiintyvyyttä. Onko kysymyksessä yö tai/ja päiväkastelu, onko kastelu satunnaista vai jatkuvaa, esiintyykö kastelun yhteydessä myös ongelmia ulosteen kanssa ym. 

Kastelupäiväkirjan täyttäminen

Kastelupäiväkirjalla voidaan seurata kastelua 6 kuukauden ajan. Kirjoitathan jokaisen kuukauden eri sarakkeeseen. Jokainen kuukausi on jaettu vielä päivä-, yö- ja tuhriminen-sarakkeisiin.

Päivä-sarakkeeseen merkitään, onko lapsi ollut kuiva (K) vai märkä (M) kyseisen päivän aikana. Jos kastelua on esiintynyt, merkitse myös, ovatko vain alushousut (*) kastuneet vai ovatko myös päällyshousut märät (**).

Yö-sarakkeeseen merkitään vastaavasti kastelu-tilanne yöllä. Onko lapsi ollut kuiva (K) vai märkä (M). Onko vain yöasu kastunut (*) vai ovatko myös lakanat kastuneet (**).

Tuhriminen-sarakkeeseen merkitään lapsella esiintyvä tuhriminen. Tuhriminen tarkoittaa sitä, että ulostetta tulee housuun tai että uloste sotkee alushousuja.

Kastelun hoito

Päiväkirjan alareunassa kysytään myös mahdollisia kastelun hoitoon käytettäviä lääkkeitä tai/ja hälytintä. Kirjoita lääkkeen kohdalle myös, milloin hoito on aloitettu.

Huomioitavaa

Yli 5-vuotias lapsi, jonka kastelu on vaikeaa ja jota on lääkärin valvonnassa hoidettu lääkkeellisesti ja/tai hälytin hoidolla, voi olla oikeutettu saamaan KELAlta hoitotukea. Tätä hoitotuen anomista varten KELA vaatii tarkasti täytetyn kastelupäiväkirjan.

Kastelupäiväkirja >>

25.2.2020 Redaktion_toimitus