Tutkimuksen tarkoitus

Magneettitutkimuksella saadaan tarkkoja kuvia elimistöstä radioaaltojen ja magneettikentän avulla ilman röntgen säteilyä.

Tutkimuksen kulku

Tutkimus tehdään valoisassa, hyvin ilmastoidussa putkimaisessa laitteessa. Tutkimus kestää noin 30- 60 min, jonka aikana otetaan muutamien minuuttien pituisia kuvasarjoja. Lapsen on maattava koko tutkimuksen ajan mahdollisimman rauhallisesti ja liikkumatta paikallaan.

Kuvasarjojen aikana laitteistosta kuuluu voimakas nakuttava ääni, jonka vuoksi lapselle laitetaan tutkimuksen ajaksi kuulosuojaimet.

Valmistelut

Pienen vauvan kohdalla on erityisen tärkeää ajoittaa maitoruokailu juuri ennen tutkimuksen alkua, jotta vauva olisi tyytyväinen ja nukkuisi tutkimuksen teon aikana. Myös lapsen unihetki tulisi pyrkiä ajoittamaan niin, että lapsi olisi hieman jo väsynyt ennen tutkimukseen menoa.

Kaikki metalliesineet esim. korut, kellot, rahapussi, pankki- ja luottokortit, matkapuhelin, silmälasit, piilolinssit, kuulakärkikynät ja vaatteet, joissa on metallia on jätettävä pukukopin lukolliseen kaappiin. Tämä ohje koskee myös lapsen vanhempaa, mikäli hän haluaa olla lapsen mukana tutkimushuoneessa (ei sallittua: raskaana ollessa, tai jos vanhemmalle on operoitu metallia sisältävä tahdistin tai shuntti). Erityisesti vauvan vaatetuksessa on huomioitava, ettei esim. body-paidassa ole metallineppareita.

Lääkkeet

Mahdollisen kotilääkityksen voitte antaa lapselle normaalisti.

Tarpeen vaatiessa lapselle voidaan antaa rauhoittavaa lääkettä ennen tutkimusta. Lääke annetaan lääkärin määräyksestä, jos se on tutkimuksen onnistumisen kannalta tarpeellista.

Jälkihoito

Jälkihoitoa ei tarvita.

Jos lapselle on annettu rauhoittavaa lääkettä, lapsen vointia tarkkaillaan jonkin aikaa tutkimuksen jälkeen. Lapsi voi kotiutua, kun hän on hyvin hereillä, virkeä, syönyt ja virtsannut normaalisti.

26.2.2020 Redaktion_toimitus