Suomalaislapsen ripulitaudin tai suolistotulehduksen (=gastroenteriitti) syy on lähes aina virusinfektio. Tärkein aiheuttaja on rotavirus, joka saa aikaan kuumetta ja voimakasoireista ripulia ja oksentelua 1-3 –vuotiailla lapsilla. Toinen tärkeä virusryhmä ovat adenovirukset. Suomessa bakteerien aiheuttamat ripulit ovat lapsilla harvinaisia. Tällöin on useimmiten kysymys etelänmatkan tuliaisesta.

Lasten ripulitaudit tarttuvat yleensä nk. kosketustartuntana eli ripuliulosteesta käsiin joutuneet virukset siirtyvät esimerkiksi päivähoidossa lapsesta toiseen kosketuksen kautta. Ripuliuloste sisältää runsaasti viruksia, joten suora tartunta ei ole ihme. Myös ripulipotilaan käsittelemä lelu voi tartuttaa toisen lapsen, sillä esimerkiksi rotavirus säilyy jonkin aikaa hengissä muovitavaroissa. Taudin itämisaika on aiheuttajaviruksesta riippuen 1-10 vuorokautta. Käsien pesu on tärkein tapa estää ripulitautien leviämistä!

Lasten suolistotulehdusten oireita ovat usein kuume, lievät hengitystieoireet sekä oksentelu ja ripulointi. Yli viikon jatkuva ripulointi on yleistä pienimmillä lapsilla. Suolistotulehduksiin voi myös liittyä vatsakipua varsinkin taudin alkuvaiheessa sekä huono ruokahalu.

Ripulipotilaan voinnin seuraaminen

Kun lapsi ripuloi ja oksentelee, on tärkeää seurata, kuinka paljon lapsi todella ripuloi / oksentaa. Muutama pulautus tai löysä uloste päivässä eivät ole kovin huolestuttavia. Syömisistä ja juomisista voi myös pitää kirjaa. Lapsen painon raju putoaminen taudin aikana on syy kääntyä lääkärin puoleen. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienemmästä lapsesta on kysymys. 

Virtsaamisen väheneminen on merkki nestevajauksesta. Jos lapsi ei esimerkiksi päivän aikana lainkaan kastele vaippoja tai käy WC:ssä ja hänellä on nestevajausta, on vanhempien syytä ottaa yhteys lääkäriin.

Lapsen yleisvointi on tärkeä mittari voinnin seuraamisessa. Jos lapsi ei leiki ”normaalisti” vaan hän on jatkuvasti väsynyt, kuume on korkea, suu on kuiva ja silmät ”kuopalla”, on käännyttävä lääkärin puoleen.

Ripuloivan lapsen hoitaminen

Suolistotulehduksiin ei ole parantavaa lääkettä vaan elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa tulehduksen päivien kuluessa kuten virustaudeissa yleensäkin. Tärkeintä on turvata lapsen nesteen saanti. Ripulissa ja oksentelussa menetetään myös suoloja, joiden korvaamiseksi on kehitetty apteekista ilman reseptiä saatavia ripulijuomia (Osmosal Novum®, Floridral®). Periaate on, että ripulijuomalla korvataan nestemenetykset, mutta sitä ei käytetä yksinomaan normaalin juoman ja ruuan sijasta. Lapselle voi antaa ripulijuomaa 150 ml (1,5 dl) kolmea ripuli- ja / tai oksennuskertaa kohti.

Ripulilapselle voidaan antaa sellaista juomaa ja ruokaa, jota hän suostuu ottamaan. Ainoastaan voimakkaasti maustetut ruuat ja paljon sokeria sisältävät juomat, kuten limsat, eivät ole suositeltavia. Maitotuotteita voi käyttää ja kaikki nesteet kannattaa antaa pienissä erissä. Rintalapsen imetystä tulee jatkaa. Annettavan nesteen määrän riippuu siitä, kuinka paljon lapsi oksentaa tai ripuloi.

Milloin tulisi lähteä lääkäriin?

  • Ripuloiva lapsi on alle puolivuotias.
  • Ripuli tai oksentelu on yhtämittaista.
  • Kotihoito ei onnistu (lapsi ei juo tai oksentaa kaiken)
  • Ulosteessa on verta.
  • Lapsi väsähtää.
  • Ripulointi jatkuu yli 3 vuorokautta.
  • Punnituksen perusteella paino laskee.
  • Ripuliin liittyy korkea kuume (yli 39 C°).
  • Ripulitartunta on saatu etelänmatkalla.

Lähde: Jalanko, H. 2009. Suolistotulehdukset. Duodecim. Artikkelin tunnus: skl00020 (000.020).

26.2.2020 Redaktion_toimitus