Mitä keskemeno on ja kuinka se hoidetaan?

Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22 viikkoa. Raskaus voi keskeytyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin nainen ei välttämättä edes tiedä olevansa raskaana. Tällöin kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä ja saattavat olla normaalia runsaammat ja kivuliaammat. Näissä tapauksissa ei tarvita minkäänlaista hoitoa.

Varsinaisia kliinisiä keskenmenoja on noin 10 - 15% raskauksista. Suurin osa näistä keskenmenoista (noin 75 %) tapahtuu alkuraskaudessa, ennen 13. raskausviikkoa.

Keskenmeno alkaa yleensä vähäisellä verenvuodolla, joka muuttuu runsaammaksi. Vuodon mukana saattaa tulla suuriakin hyytymiä. Kuukautisten kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat yleisiä. Joskus sikiö on voinut olla kuolleena useampia viikkoja, ja keskenmeno havaitaan kohdun kasvun pysähtymisenä.

Valitettavasti keskenmenolle ei ole olemassa mitään lääketieteellistä estohoitoa.

Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla. Nykyään keskenmeno hoidetaan lääkkeellisesti ja hyvin harvoin joudutaan tekemään kaavinta. Jos kohtu on tyhjentynyt täysin eikä naisella ole vuotoa, voidaan hyvin jäädä seuraamaan

Hoitokäytäntö Vaasan keskussairaalassa

Poliklinikalla sinulle tehdään gynekologinen tutkimus ja tarkistetaan raskauden tila ultraäänitutkimuksella. Sinulta otetaan myös verikoe, mikäli veriryhmääsi ei sairaalassa jo aiemmin ole määritetty.

Valmistautuminen

Lääkärintutkimuksen jälkeen saat lisäohjeita ja saat lähteä kotiin.

Verenvuoto voi alkaa jo kotona, ei kuitenkaan aina. Verenvuoto on runsasta raskausmateriaalin poistuessa kohdusta.

Toimenpiteen kulku

Toinen käynti on sovittuna päivänä .

Poliklinikalla sinulle laitetaan tabletteja emättimeen tai annetaan suun kautta. Ne saavat aikaan raskausmateriaalin poistumisen kohdusta. Vointiasi seurataan poliklinikalla 5-6 tuntia. Tarvittaessa koviin kipuihin annetaan kipulääkettä tabletteina tai ruiskeena lihakseen. Pahoinvointia, oksentelua ja ripulia voi myös esiintyä.Toimenpiteen voit myös tehdä kotona riippuen raskauden kestosta ja muista mahdollisista syistä.

Jälkihoito

Jälkivuoto kestää noin 2 viikkoa, joskus myös pitempään.

Joskus kohtu ei tyhjene tällä menetelmällä, silloin joudutaan kohtu tyhjentämään kaavinnalla, joka tehdään nukutuksessa.

Aina jälkikäteen kontrolloidaan verestä raskaushormonimääritys (HCG) n 4 viikon kuluttua keskenmenosta.

Ruokavalio

Ruoka ei kuulu osastohoidon hintaan. Voit ottaa eväitä mukaan osastolle.

13.12.2021 Gynekologiska polikliniken