Mihin kolposkopiatutkimusta tarvitaan?

Kolposkopia on  tarpeellinen jatkotutkimus, jos irtosolukokeessa (Papa-kokeessa) on selvästi  poikkeavia tai toistuvia lieviä löydöksiä. Tutkimus on myös tarpeen, jos ulkosynnyttimissä, emättimessä tai kohdunsuulla nähdään paljaalla silmällä poikkeavia muutoksia. Ulkosynnyttimien oireettomat, parantumattomat haavaumat vaativat myös selvittelyitä kolposkopian avulla.

Mikä kolposkopiatutkimus on?

Kolposkopiatutkimuksen avulla löydetään mahdollinen solumuutosalue ja tehdään arvio solumuutosten asteesta. Kolposkoopilla tarkastellaan suurentavan linssin avulla ulkosynnyttimien, emättimen ja kohdunsuun limakalvoja. Mietoa etikkahappoliuosta sivellään pumpulisykerön avulla limakalvoille, jolloin saadaan mahdollisten solumuutosten väri, reunat ja verisuonet esiin. Myös jodiliuos parantaa muutosten toteamista ja koepalojenotto voidaan täten kohdentaa oikeisiin kohtiin. Jodi-allergisille ei jodia käytetä.

Ulkosynnyttimien, emättimen, kohdunsuun ja kohdunkaulakanavan todetuista värjäysmuutosalueista otetaan koepalat, jotka lähetetään patologille tutkittavaksi

Kolposkopiaa ei tehdä kuukautisvuodon aikana, koska veri haittaa muutosten näkymistä. Mikäli  sinulla on vastaanottoajankohtana kuukautiset, tulee tutkimusajankohtaa   siirtää soittamalla ajanvarauskirjeessä olevaan numeroon.

Tutkimuksen jälkeen

Mieto etikkaliuos voi aiheuttaa lievää kirvelyä limakalvoilla. Jodiliuos värjää terveet limakalvot tummanruskeaksi. Koepalanottojen jälkeen esiintyy hieman veristä vuotoa, mutta se rauhoittuu 1-2 päivässä. Yhdyntää, ammekylpyjä, uintia, tamponin ja kuukautiskupin (kuukupin) käyttöä tulee välttää tulehdusriskin vuoksi niin kauan kuin ylimääräistä veristä vuotoa esiintyy.

Jos jälkivuoto muuttuu runsaammaksi tai pahanhajuiseksi, tulee alavatsakipua tai lämpöä, ota yhteyttä tutkimuksen tehneeseen sairaalaan.

Tutkimustulokset ja jatkohoito

Koepalavastaukset valmistuvat noin 4 viikon kuluttua. Vastausten perusteella saadaan varmistus mahdollisten solumuutosten asteesta, jonka mukaan suunnitellaan jatkohoito ja -seuranta. Vastausten kuulemisesta sovitaan yksilöllisesti.

13.12.2021 Gynekologiska polikliniken