Hoitokäytäntö Vaasan keskussairaalassa

Alkuperäinen raskaudenkeskeytyslomake lähetetään naistentautien poliklinikalle ja saat postitse kutsun käyntiin. Poliklinikalla sinulle tehdään gynekologinen tutkimus ja tarkistetaan raskauden kesto ultraäänitutkimuksella. Sinulta otetaan myös verikoe, mikäli veriryhmääsi ei sairaalassa jo aiemmin ole määritetty.

Valmistautuminen

Lääkärintutkimuksen jälkeen saat lisää ohjeita sekä suun kautta lääketabletin, joka alkaa vaikuttaa raskauden keskeytymiseen. Saat lähteä kotiin.

Verenvuoto voi alkaa kotona ja raskaus voi keskeytyäkin jo kotona, ei kuitenkaan aina. Verenvuoto on runsasta raskausmateriaalin poistuessa kohdusta.

Toimenpiteen kulku

Toinen käynti on kahden päivän kuluttua tabletin ottamisesta.

Poliklinikalla sinulle laitetaan tabletteja emättimeen tai annetaan suun kautta. Ne saavat aikaan raskausmateriaalin poistumisen kohdusta. Vointiasi seurataan poliklinikalla 5-6 tuntia. Tarvittaessa koviin kipuihin annetaan kipulääkettä tabletteina tai ruiskeena lihakseen. Pahoinvointia, oksentelua ja ripulia voi myös esiintyä. Toimenpiteen voit myös tehdä kotona riippuen raskauden kestosta ja muista mahdollisista syistä.

Jälkihoito

Jälkivuoto kestää noin 2 viikkoa, joskus myös pitempään.

Joskus keskeytys ei onnistukaan tällä menetelmällä, silloin joudutaan kohtu tyhjentämään kaavinnalla, joka tehdään nukutuksessa.

Ruokavalio

Ruoka ei kuulu osastohoidon hintaan. Voit ottaa eväitä mukaan osastolle.

Ehkäisy

Ehkäisypillerit voit aloittaa heti keskeytyksen jälkeen sairaalasta pääsyn jälkeisenä päivänä. Kierukka laitetaan omassa terveyskeskuksessasi myöhemmin sovittuna ajankohtana.

13.12.2021 Gynekologiska polikliniken