Mitä kohdun limakalvolta otettavalla näytteellä selvitetään?

Kohdun limakalvolta otettavan näytteen tarkoituksena on selvittää vuotohäiriöiden tai kohdun limakalvon liikakasvun syitä. Tutkimus täydentää gynekologista tutkimusta sekä ultraäänitutkimusta.

Tutkimukseen valmistautuminen

Näyte otetaan poliklinikkakäynnin yhteydessä, eikä se vaadi erityistä valmistelua. Näytettä ei mielellään oteta kuukautisten aikana.

Miten näytteenotto tapahtuu?

Näyte otetaan kohdusta emättimen kautta ohuella näytteenottokatetrilla. Toimenpide kestää alle minuutin ja siihen voi liittyä hetkellistä kuukautiskivun kaltaista   alavatsatuntemusta.

Tutkimuksen jälkeen

Näytteenoton jälkeen emättimestä voi tulla niukkaa veristä vuotoa parin päivän ajan. Vuodon aikana on hyvä välttää yhdyntää, tamponien tai kuukautiskuppien (kuukuppi) käyttöä, uimista sekä amme- ja istumakylpyjä tulehdusriskin vuoksi.

Jos vuoto muuttuu runsaammaksi tai pahanhajuiseksi, tulee alavatsakipua tai lämpöä, pitää ottaa yhteyttä tutkimuksen tehneeseen sairaalaan.

Tutkimustulokset

Näyte lähetetään patologille tutkittavaksi. Vastaukset valmistuvat yleensä yhden kuukauden kuluessa. Vastausten kuulemisesta sovitaan yksilöllisesti.

13.12.2021 Gynekologiska polikliniken