Maidon riittävyys on yksi tavallisimmista ongelmista imetyksen alussa. Hyvin alkanut maidontulo ei voi yhtäkkiä loppua. Se miltä rinnat tuntuvat, miten vauva käyttäytyy tai kuinka kauan hän imee, eivät anna oikeaa informaatiota maidon riittävyydestä.

Lapsi saa riittävästi maitoa, kun viikon ikäisenä:

  • kirkasta virtsaa tulee vähintään 5 kertaa vuorokaudessa
  • ulosteet ovat löysähköjä, ryynimäisiä ja väriltään vihertävänkeltaisia, ja niitä tulee päivittäin kuuden ensimmäisen viikon aikana
  • paino nousee
  • lapsi on tyytyväinen imetyksen jälkeen

Rintamaito riittää lapsen ravinnoksi ensimmäisen kuuden kuukauden ajan. Vaikka lapsen paino nousee, ei maitomäärä, jota tarvitaan kasvuun ensimmäisen kuukauden jälkeen, nouse. Jos lapsi on kasvanut hyvin rintamaidolla ensimmäisten kuukausien aikana niin se riittää jatkossakin edellyttäen, että lapsi saa vapaasti rintaa ja imee tehokkaasti.

Jos lapsen paino nousee hitaasti, imuotetta (imemisotetta) on tarkistettava. Kannattaa myös imettää useammin. Mitä useammin ja tehokkaammin rinta tyhjenee, sitä enemmän maitoa rinta tuottaa. Jos lapsi ei jaksa stimuloida rintaa riittävän hyvin, on imetyksen rinnalla hyvä myös lypsää rintaa maidontuotannon parantamiseksi.

Luota itseesi imettäjänä. Tärkeää on myös syödä monipuolisesti ja juoda nestettä vähintään kaksi litraa vuorokaudessa. Lepää myös itse, kun vauva nukkuu. Suurin osa vauvoista ei tarvitse lisämaitoa ollenkaan tai he tarvitsevat pieniä määriä yksittäisiä kertoja. Vauvallesi voit antaa lisämaitoa esim. ruiskulla tai hörpyttämällä kupista. Osittainenkin imettäminen kannattaa aina.

Tehoimupäivät

Silloin tällöin vauvalla on päiviä, jolloin hän imee hyvin tiheään tahtiin. Tehoimupäiviä esiintyy 4 - 7 päivän, kahden viikon, 5 - 6 viikon ja 10 - 12 viikon iässä. Vauva kasvattaa näin maitomäärää hänen tarpeitaan vastaavaksi. Luota siihen, että maitosi riittää.

29.6.2019 Synnytyssali