Suunniteltu keisarileikkauspäivä päätetään aina etukäteen äitiyspoliklinikkakäynnillä. Viimeisellä poliklinikkakäynnillä saat infoa leikkauksesta ja valmisteluista. Täytät Esitiedot anestesiaan -lomakkeen. Käyt laboratoriossa ennen leikkausta. Sinulle soitetaan kotiin päivä ja kellonaika, milloin tulet osastolle leikkausta varten.

Isällä/tukihenkilöllä on mahdollisuus olla mukana suunnitellussa keisarileikkauksessa.

Edellisenä iltana kotona otat lääkettä vatsahappojen neutralisointiin. Olet syömättä ja juomatta klo 24 jälkeen.

Leikkauspäivän aamuna saavut osastolle sovittuna aikana.

Saat pukea leikkauspaidan ja tukisukat. Voit käyttää myös omia tukisukkia. Ajamme leikkausalueelta ihokarvat ja laitamme virtsakatetrin sekä tarvittaessa kanyylin nesteytystä varten. Kuuntelemme vauvan sydänäänet.

Jos isä/tukihenkilö tulee mukaan keisarileikkaukseen, hän saa suojavaatteet osastolta.

Leikkaussalissa

Suunnitellut keisarileikkaukset tehdään yleensä spinaalipuudutuksessa. Heti syntymän jälkeen vauva tarkistetaan ja laitetaan sitten sinulle ihokontaktiin ja voit mahdollisesti myös imettää. Isä/tukihenkilö saa olla mukana puudutuksen laiton jälkeen siihen saakka kunnes kätilön kanssa siirrytään osastolle. Tavoitteenamme on tarjota mahdollisuus jatkuvaan ihokontaktiin leikkauksen  ja heräämöhoidon aikana. Myös isä/tukihenkilö voi pitää vauvaa ihokontaktissa.

Osastolla

Heräämöstä tullessasi seuraamme verenpainetta, pulssia, vuotoa ja virtsan eritystä. Leikkauksen jälkeen tarkkailemme yleisvointia ja kipua. Kivunhoitona on esimerkiksi pidempivaikutteinen spinaalipuudutus, epiduraalipuudutus kipupumpun kanssa tai lihakseen annettava lääkitys suun kautta annettavien kipulääkkeiden kanssa.

Saat syödä ja juoda varovasti jo samana päivänä. Autamme imetyksessä ja lapsenhoidossa.

14.2.2021 Synnytys