Omahoitaja seuraa yleistilaasi; tarkistaa kohdun koon, mahdollisen haavan, rinnat jne. sekä neuvoo ja ohjaa sinua tarpeidesi mukaan.

Synnytyksen jälkeen välilihan alue on usein arka, ja saat tarvittaessa kipulääkettä. Välilihan leikkaushaavaa tai repeämää on hyvä suihkutella lämpimällä vedellä jokaisella WC-käynnillä, ja ns. ilmakylvyt auttavat haavaa paranemaan. Jos väliliha on leikattu, on hyvä välttää pitkäaikaista istumista 1 - 2 viikon ajan. Silloin haavan turvotus ei lisäänny ja vältät kiristävät ompeleet. Ompeleet sulavat parin viikon sisällä.

Jälkivuoto on aluksi melko runsasta ja veristä, se kuitenkin vähenee ja muuttuu rusehtavaksi (vaaleaksi) vähitellen. Jälkivuodon aikana hygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, suihkutella ja vaihtaa usein sidettä.

Kohtu supistelee vielä synnytyksen jälkeenkin, näitä sanotaan jälkisupistuksiksi. Ne voivat tuntua kivuliailta ensimmäisinä päivinä, varsinkin uudelleensynnyttäjällä. Kipuun auttaa lämmitetty riisipussi tai särkylääke.

Synnytyksen jälkeen lantionpohjalihasten harjoittaminen on tärkeää virtsankarkailun ennaltaehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Saat osastolta siihen ohjeet.

Lääkäri on tavattavissa osastolla tarvittaessa.

8.7.2019 Redaktion_toimitus