Synnytyksen jälkeen voit tuntea itsesi aika ajoin väsyneeksi, onnettomaksi tai mahdollisesti masentuneeksi. Valtaosalla äideistä mieli herkistyy. Naisilla on synnytyksen jälkeen 4-6 kuukautta kestävä erittäin herkkä kausi, jota kutsutaan myös nimellä ”baby blues”. Äiti tuntee pettymystä, kun on väsynyt, ja joskus syyllisyyttä siitä, jos äidilliset tunteet puuttuvat. Lapsen saaminen aiheuttaa suuren muutoksen ja koettelee myös naisen aikuisuutta.

Pienen lapsen hoito on ympärivuorokautista työtä ja saattaa joskus tuntua raskaalta. Lapsen hoito on toisaalta hyvin antoisaa, mutta joskus myös kovin yksinäistä. Synnyttänyt nainen ei aina jaksa, eikä hänen aina tarvitsekaan olla innostunut ja alati onnellinen. Nämä tuntemukset ovat tuttuja lähes kaikille synnyttäneille, ja ne menevät yleensä ohi ajan kanssa. Vauvanhoito vie suurimman osan äidin ajasta, ja oman itsensä hoitamiseen ei tunnu jäävän aikaa. Kuntoutuminen ja voimien palautuminen tapahtuu asteittain.

Yritä järjestää mahdollisuuksien mukaan itsellesi aikaa ja tehdä silloin jotakin mieluisaa. Keskustele asiasta miehesi, muiden perheenjäsentesi, ystäviesi, neuvolan kätilön/terveydenhoitajan tai psykologin kanssa, jos koet olevasi umpikujassa. Vauvanhoito on perheen yhteistä työtä, ja vanhemmuuteen kasvetaan yhdessä.

19.9.2017 synnytykset