Vastasyntyneen vanhempina alkaa uusi elämäntilanne. Parisuhteessa tapahtuu muutoksia vauvan syntymän jälkeen ja suhde joutuu kovalle koetukselle. Muutokset ovat suurimpia silloin, kun perheen ensimmäinen lapsi syntyy. Vauvan vaatimukset vievät kummankin vanhemman aikaa ja energiaa, eikä yhteistä aikaa tunnu löytyvän.

Isyysloman päätyttyä äiti jää yksin vauvansa kanssa ja saattaa olla iltaisin väsynyt. On myös hyvä muistaa, että isäkin voi olla työpäivän jälkeen väsynyt. Väsyneenä arkielämän ristiriidat saattavat kärjistyä.

Parisuhteen hoitoon kannattaa varata aikaa. Pienikin aika suo vanhemmille tärkeän yhteisen hetken ja antaa voimia jaksaa arkielämän tuoksinassa. Sekä mies että nainen kaipaavat hellyyttä ja läheisyyttä. Koskettaminen ja läheisyys herättävät aisteja ja saavat olon tuntumaan rakastetulta, turvalliselta ja terveeltä. Ystävät ja sukulaiset tarjoutuvat usein lapsenvahdeiksi.

Kun parisuhde voi hyvin, on helpompaa saada intohimon liekki leimahtamaan makuuhuoneessakin. Vanhempien hyvä parisuhde on lapsen paras koti.

parisuhde

Seksuaalisuus ja seksi

Naisen on sopeuduttava raskauden ja synnytyksen mukanaan tuomaan kehon muutokseen. Synnytys on voimakas tapahtuma ja sillä on suuri merkitys naiseuden kokemiseen. Naisen on löydettävä naiseutensa uudelleen ja tässä tilanteessa puolison antama tuki on ensiarvoisen tärkeää. 

Myös miehellä on uusi tilanne edessä ja hänkin kaipaa ymmärrystä, tukea, läheisyyttä ja hellyyttä. Miehen on nyt kohdattava rakastamansa nainen myös äitinä.

Vauvaperheissä on usein vaikea löytää kahdenkeskistä aikaa. Rakastelu ei kiinnosta heti synnytyksen jälkeen eikä välttämättä lähiviikkoinakaan. On myös mahdollista, että äiti keskittyy vauvaansa niin täydellisesti, että kumppani jää lähes ulkopuoliseksi. Miehen on hyvä tietää jo etukäteen, että synnytyksen jälkeen parilla voi olla eritahtisuutta halukkuudessa ja seksitavat voivat muuttua synnytyksen jälkeen.

Naisen seksuaalinen halukkuus on pienimmillään synnytyksen jälkeen, ja äitiys vie kaiken energian. Synnyttäjä tarvitsee yksilöllisen toipumisajan synnytyksen jälkeen. Limakalvojen kuivuus on yleinen vaiva johtuen estrogeenin puutoksesta, tällöin liukuvoide tai aivan tavallinen ruokaöljy voivat olla tarpeen. Mikäli yhdynnässä tuntuu kipua, se voi lisätä jännitystä. Kivusta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, yllä mainittujen liukuvoiteiden lisäksi voidaan käyttää paikallista estrogeenihoitoa. Mikäli koet tarvetta hoitoon, mainitse tästä jälkitarkastuksen yhteydessä tai omalle lääkärille. Myös neuvolassa on hyvä ottaa mieltä painavat asiat puheeksi, aina ei ammatti-ihminenkään huomaa kysyä.

19.9.2017 synnytykset