Ravinto

Monipuolinen ravinto ja riittävä nesteytys edistävät toipumista synnytyksen jälkeen. Tarvitset niitä myös maidontuotantoon. Rautalääkettä voit ottaa tarvittaessa myös imetyksen aikana. Huolehdi kalkin saannista ellet käytä maitotuotteita.

Liikunta

Liikunta edistää synnytyksestä toipumista ja virkistää mieltä. Suojaa rinnat kylmällä ja tuulisella säällä. Kesällä lapsen kanssa ulkoilun voi aloittaa heti synnytyssairaalasta kotiuduttua, ja talvella lapsen ollessa noin kahden viikon ikäinen. Totuta vauva ulkoilemaan vähitellen lämpötilan ja tuulisuuden mukaan.

On tärkeää jatkaa lantionpohjalihasten harjoittelua synnytyksen jälkeen osastolta saamasi ohjeen mukaan. Lihasharjoittelun ja muun aktiivisemman liikunnan voit aloittaa jälkitarkastuksen jälkeen omien tuntemusten mukaan. Äitiysfysioterapeutit suosittelevat, että juoksu- ja hyppyharrastusten pariin palattaisiin aikaisintaan 6kk synnytyksestä. Tällöin lantionpohjalihaksisto ehtii palautua synnytyksestä, ja riskit esimerkiksi virtsankarkailuun ja kohdunlaskeumaan pienenevät.

Lepo

Synnytyksen jälkeen unentarve muuttuu ja hormonitoiminta auttaa sinua pääsemään syvään uneen nopeammin kuin tavallisesti. Sen takia sinun ei tarvitse olla huolissasi jaksamisesta. Sopeuta oma rytmisi vauvan rytmiin ja lepää silloin, kun hän nukkuu.

Lepää päivittäin, silloin kun sinulla on siihen mahdollisuus. Uni on yöllä pätkittäistä, ja varsinkin alkuaikoina väsymys vaivaa. Oksitosiinihormonin erittyminen imetyksen aikana auttaa sinua rentoutumaan, ja voit imettäessäsi jopa nukahtaa.

Jälkivuoto ja kuukautiset

Jälkivuoto lisääntyy tavallisesti sairaalasta kotiin tultaessa fyysisen aktiivisuuden myötä. Ota yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen, jos vuotoa esiintyy runsaasti tai vuodon mukana tulee suuria hyytymiä.

Tulehduksen merkkejä ovat kipu, kuume ja paha haju jälkivuodossa. Jos niitä ilmenee, ota yhteyttä lääkäriin tilanteen arviointia sekä mahdollista hoitoa varten. Tulehdusvaaran vuoksi tamponin käyttöä on vältettävä niin kauan kun on vuotoa.

Jos käyt lääkärissä tulehduksen takia, ota mukaan infektiokaavake (Ilmoitus infektiosta sairaalaolon jälkeen), jonka saat osastolta Hyviä neuvoja perheelle -monisteissa. Lääkäri/hoitaja täyttää kyseisen lomakkeen ja lähettää eteenpäin. Ilmoitus koskee äitiä ja vauvaa 4 viikon ajan kotiutuksesta.

Imetyksen aikana kuukautiset eivät yleensä ala ja uusi raskaus on melko epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta. Toisilla naisilla kuukautiset tulevat imetyksestä huolimatta. Keskustele neuvolalääkärisi kanssa jälkitarkastuksen yhteydessä synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä.

Limakalvojen kuivuus on yleinen vaiva johtuen estrogeenin puutoksesta, tällöin öljy tai paikallinen estrogeenihoito voivat olla tarpeen. Yhdynnässä on tärkeää käyttää liukuvoidetta tarvittaessa. Mikäli yhdynnässä tuntuu kipua, se voi lisätä jännitystä. Kivusta ei kuitenkaan tarvitse kärsiä, vaan asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa.

Mielialanvaihtelu

Valtaosalla naisista mieli herkistyy synnytyksen jälkeen. Tätä herkkyyskautta kutsutaan baby bluesiksi. Lisää aiheesta voit lukea Naistalon sivuilta.

8.7.2019 Redaktion_toimitus