Ravinto

Monipuolinen ravinto ja riittävä nesteytys edistävät toipumista synnytyksen jälkeen. Rautalääkettä voit ottaa tarvittaessa myös imetyksen aikana. On hyvä välttää omassa ruokavaliossa suuria määriä allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita, jos sinulla tai muilla perheenjäsenillä on taipumusta allergiaan tai vauvalla epäillään yliherkkyyttä. Huolehdi kalkin saannista ellet käytä maitotuotteita.

Liikunta

Liikunta edistää synnytyksestä toipumista ja virkistää mieltä. Suojaa rinnat kylmällä ja tuulisella säällä. Kesällä lapsen kanssa ulkoilun voi aloittaa heti synnytyssairaalasta kotiuduttua, ja talvella lapsen ollessa 2 viikon ikäinen. Totuta vauva ulkoilemaan vähitellen lämpötilan ja tuulisuuden mukaan.

On tärkeää jatkaa lantionpohjanlihasten harjoittelua synnytyksen jälkeen osastolta saamasi ohjeen mukaan. Lihasharjoittelun ja muun aktiivisen liikunnan voit aloittaa jälkitarkastuksen jälkeen.

Lepo

Synnytyksen jälkeen unentarve muuttuu ja hormonitoiminta auttaa sinua pääsemään syvään uneen nopeammin kuin tavallisesti. Sen takia sinun ei tarvitse olla huolissasi jaksamisesta. Sopeuta oma rytmisi vauvan rytmiin ja lepää silloin, kun hän nukkuu.

Lepää päivittäin, silloin kun sinulla on siihen mahdollisuus. Uni on yöllä pätkittäistä, ja varsinkin alkuaikoina väsymys vaivaa. Oksitosiinihormonin erittyminen imetyksen aikana auttaa sinua rentoutumaan, ja voit imettäessäsi jopa nukahtaa.

Jälkivuoto ja kuukautiset

Jälkivuoto lisääntyy tavallisesti sairaalasta kotiin tultaessa fyysisen aktiivisuuden myötä. Ota yhteyttä neuvolaan tai terveyskeskukseen, jos vuotoa esiintyy runsaasti tai vuodon mukana tulee suuria hyytymiä.

Tulehduksen merkkejä ovat kipu, kuume ja paha haju jälkivuodossa. Jos niitä ilmenee, ota yhteyttä lääkäriin tilanteen arviointia sekä mahdollista hoitoa varten. Tulehdusvaaran vuoksi tamponin käyttöä on vältettävä niin kauan kun on vuotoa.

Jos käyt lääkärissä tulehduksen takia, ota mukaan infektiokaavake (Ilmoitus infektiosta sairaalaolon jälkeen), jonka saat osastolta Hyviä neuvoja perheelle -monisteissa. Lääkäri/hoitaja täyttää kyseisen lomakkeen ja lähettää eteenpäin. Ilmoitus koskee äitiä ja vauvaa 4 viikon ajan kotiutuksesta.

Imetyksen aikana kuukautiset eivät yleensä ala ja uusi raskaus on melko epätodennäköistä, mutta ei mahdotonta. Toisilla naisilla kuukautiset tulevat imetyksestä huolimatta. Keskustele neuvolalääkärisi kanssa jälkitarkastuksen yhteydessä synnytyksen jälkeisestä ehkäisystä.

19.9.2017 synnytykset