Lapsivuodeaika = lapsi + vuode + aika tarkoittaa äidin lapselle omistamaa aikaa. Se kestää 12 viikkoa, ja sinä aikana suurimmat raskauden aiheuttamat muutokset kehossa ovat palautuneet, ja äiti on sopeutunut lapsen hoitoon ja uuteen elämäntilanteeseen.

Synnytyksen jälkeinen aika on hyvin herkkää uudelle perheelle. Perheen yhdessäolo on tärkeää heti alusta alkaen. Vauvan ollessa vierihoidossa vuorokauden ympäri, tutustut vauvaasi. Vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi ja on rauhallisempi lähelläsi, koska hän tunnistaa oman äidin äänen ja maidon tuoksun.

Pystymme lähes aina tarjoamaan mahdollisuuden perhehuoneeseen sitä toivoville. Meillä ei ole olemassa erillisiä perhehuoneita, vaan tavallinen kahden hengen huone toimii perhehuoneena. Tällöin puoliso/tukihenkilö yöpyy osastolla ja osallistuu aktiivisesti vauvan hoitoon vuorokauden ympäri. Puoliso/tukihenkilö saa perhehuonemaksulla kaikki päivän aikana tarjottavat ateriat. Perhe voi itse halutessaan käyttää perhehuonetta vain osan sairaala-ajasta. Joskus osaston tilanne ei mahdollista perhehuoneen toteutumista tai vaatii perhehuoneen luovuttamista, vaikka äiti ja vauva eivät olisikaan vielä lähdössä kotiin.

Imetys luo kiinteän suhteen sinun ja vauvasi välille, ja voit imettää ja hoitaa häntä ”oman aikataulunne” mukaan. Vauvantahtinen imetys ja vauvan läheisyys nopeuttavat maidonnousua rintoihin ja lisäävät maidon määrää.

Aina synnytyksen jälkeen suora ihokontakti ei ole mahdollista esim. keisarileikkauksen tai lapsen ennenaikaisuuden takia. Ihokontaktin voi silti ottaa käyttöön heti, kun äidin ja lapsen vointi sen sallivat. Myös puoliso/tukihenkilö voi tarjota vauvalle läheisyyttä ja lämpöä ottamalla hänet paidan alle ihokontaktiin.

ihokontakti

Oppiaksesi tuntemaan ja tunnistamaan lapsesi tarpeita, olisi hyvä minimoida puhelimen käyttöä ja muita häiriötekijöitä huoneessa.

Kelloa soittamalla saat apua ja tukea kaikkina vuorokaudenaikoina. Vauvan hoitoa harjoitellaan yhdessä hoitajan kanssa.

Vanhemmuus ja isyys

Suosittelemme, että isä/puoliso osallistuu vauvan hoitoon jo sairaalassa. Hän on lapselle tärkeä, ja vauva kiintyy molempiin vanhempiinsa. Vanhempina jaatte vastuun vauvan hoivasta ja tuette toisianne kiintymyssuhteen luomisessa vauvaan. Varsinkin alussa väsymys koettelee molempia, alkuhankaluuksien jälkeen alkaa vauvan kanssa uusi, rikas elämänvaihe. Tämä aika tulee olemaan yksi elämän tärkeimmistä

11.7.2019 synnytys