Lapsivuodeaika = lapsi + vuode + aika tarkoittaa äidin lapselle omistamaa aikaa. Se kestää 12 viikkoa, ja sinä aikana raskauden aiheuttaneet muutokset kehossa ovat palautuneet, ja äiti on sopeutunut lapsen hoitoon ja uuteen elämäntilanteeseen.

Synnytyksen jälkeinen aika on hyvin herkkää uudelle perheelle. Perheen yhdessäolo on tärkeää heti alusta alkaen. Vauvan ollessa vierihoidossa vuorokauden ympäri, tutustut vauvaasi. Vauva tuntee olonsa turvallisemmaksi ja on rauhallisempi lähelläsi, koska hän tunnistaa oman äidin äänen ja maidon tuoksun.

Imetys luo kiinteän suhteen sinun ja vauvasi välille, ja voit imettää ja hoitaa häntä ”oman aikataulunne” mukaan. Vauvantahtinen imetys ja vauvan läheisyys nopeuttavat maidonnousua rintoihin ja lisäävät maidon määrää.

Aina synnytyksen jälkeen suora ihokontakti ei ole mahdollista esim. keisarileikkauksen tai lapsen ennenaikaisuuden takia. Ihokontaktin voi silti ottaa käyttöön heti, kun äidin ja lapsen vointi sen sallivat. Myös isä/tukihenkilö voi tarjota vauvalle läheisyyttä ja lämpöä ottamalla hänet paidan alle ihokontaktiin.

ihokontakti

Oppiaksesi tuntemaan ja tunnistamaan lapsesi tarpeita, olisi hyvä minimoida puhelimen käyttöä ja muita häiriötekijöitä huoneessa.

Kelloa soittamalla saat apua ja tukea kaikkina vuorokaudenaikoina. Vauvan hoitoa harjoitellaan yhdessä hoitajan kanssa.

Vanhemmuus ja isyys

Isän olisi hyvä osallistua vauvan hoitoon jo sairaalassa. Hän on lapselle tärkeä, ja vauva kiintyy isäänsä samoin kuin äitiinsä. Alussa vauvan hoiva on paljolti äidin vastuulla, mutta äiti voi auttaa isää luomaan läheisen suhteen vauvaan jo ensihetkistä alkaen.

Vanhemmuus jaetaan. Varsinkin alussa väsymys koettelee molempia, alkuhankaluuksien jälkeen alkaa vauvan kanssa uusi, rikas elämänvaihe. Tämä aika tulee olemaan yksi elämän tärkeimmistä.

 

19.9.2017 synnytykset